Sve zbog politike i lažnih diploma: BiH nije članica Evropskog udruženja za osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju

  • BiH
  • 08. Dec 2023.

Stručnjaci Evropskog udruženja za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju u posjeti su Bosni i Hercegovini.

Sve zbog politike i lažnih diploma: BiH nije članica Evropskog udruženja za osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Sve se dešava prvi put nakon što su odbili dati BiH pozitivnu ocjenu za punopravno članstvo. Raniji razlog, između ostalog, bilo je i miješanje politike u obrazovanje. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Hoće li nova godina državi donijeti i kvalitetnije, u Evropi, priznato obrazovanje?

Prodaja diploma, završavanje fakulteta za nekoliko dana, kupovina ispita… Sve su ovo evidentirane pojave u obrazovanju širom BIH. Dekani, rektori, profesori privatnih fakulteta hapšeni su u akcijama SIPA i Tužilaštva BiH.

Nakon velike akcije “Klaster” proces akreditacije nekoliko privatnih fakulteta bio je obustavljen.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Nakon njihovih žalbi i pribavljanja dodatnih informacija od Tužilaštva BiH, postupci su nastavljeni, neki su još u toku, a neki su okončani. Pribavili smo informacije od naše prosvjetne inspekcije u pogledu kontrola koje su izvršene nakon tih dešavanja – kaže Biljana Vojvodić, direktorica Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske.

Čelni ljudi Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju stigli su u Banjaluku, ali nisu se do detalja upoznali sa akcijama protiv suzbijanja trgovine diplomama. Predsjedavajući ENQA-e Douglas Blackstock smatra da je akademski integritet generalno problem u cijelom svijetu.

– Kao Asocijacija trudimo se da se borimo protiv varanja i lažnih diploma, te kvalifikacija na svjetskom nivou. Ovo je nešto sa čim se svaka zemlja bori i ne može se sama raditi na tom pitanju – navodi Blackstock za N1.

Među 47 zemalja članica od Islanda do Kazakstana i dalje nema Bosne i Hercegovine. Ona mora pratiti evropske standarde i smjernice, ukoliko želi biti punopravna članica ENQA-e. Najavljuje se i eksterno vrednovanje kvaliteta od nezavisnog međunarodnog tijela.

– Tu se prije svega potvrđuje da je sama agencija nezavisna, nezavisna u svom radu, nezavisna od uplitanja organa vlasti, nezavisna od uplitanja različih univerziteta – tvrdi Blackstock.

Harmonizacija propisa u oblasti visokog obrazovanja mogla bi biti osnovi preduslov za članstvo u ENQA-i do 2025. godine. Desetine ministarstava i tijela, ili preko 20 ustanova za priznavanje inostranih kvalifikacija, preobiman su aparat sa kojim EU ne želi komunicirati.

– Znate da je obrazovni sistem u BiH veoma složen, da imamo 12 obrazovnih nadležnih vlasti, da imamo agenciju koja koordiniše, u tom smislu je potrebno da se u najmanju ruku harmonizuje prostor BIH u oblasti visokog obrazovanja – poručuje Enes Hašić, direktor HEA.

– Umjesto pridruženog, punopravno članstvo u ENQA značilo bi automatsko priznavanje diploma stečenih u BiH u Evropi i šire – kaže ministarka civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak.

– Što bi značilo da naši studenti, akademsko osoblje, diplomci, mogli da se slobodno kreću u evropskom obrazovnom prostoru bez obzira da li žele učiti, studirati istraživati, ili čak se zapošljavati – kaže ona.

Ocjenjivači iz Evrope pohvalili su napredak i agencije na nivou Republike Srpske, ali i i državne agencije HEA. Od pohvala neće mnogo koristi imati oni domaći studenti ili pak radnici čije diplome je osporila susjedna Hrvatska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA