Krediti dostigli 23,19 milijardi KM

  • BiH
  • 11. Dec 2023.

Ukupni krediti domaćim sektorima u BiH na kraju oktobra iznosili su 23,19 milijardi KM i veći su za 158,3 miliona KM ili 0,7 odsto u odnosu na septembar, objavila je Centralna banka BiH.

Krediti dostigli 23,19 milijardi KM
FOTO: Depositphotos

Rast kredita registrovan je kod sektora stanovništva za 90,1 milion KM ili 0,8 odsto, vladinih institucija za 72,4 miliona KM ili 7,1 odsto, te nefinansijskih javnih preduzeća za 2,9 miliona KM ili 0,5 odsto. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U oktobru u odnosu na prethodni mjesec, smanjenje kreditnog rasta registrovano je kod privatnih preduzeća za 5,8 odsto ili 0,1 odsto, te kod ostalih domaćih sektora za 1,4 miliona KM ili 0,6 odsto.

Godišnja stopa rasta ukupnih kredita u oktobru iznosila je 5,7 odsto, nominalno 1,25 milijardi KM.

Godišnji rast kredita registrovan je kod sektora stanovništva za 768,5 miliona KM ili sedam odsto, privatnih preduzeća za 436,1 milion KM ili 4,8 odsto, nefinansijskih javnih preduzeća za 27,8 miliona KM ili 4,9 odsto, te kod ostalih domaćih sektora za 50 miliona KM ili 28,7 odsto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Smanjenje kreditnog rasta na godišnjem nivou registrovano je kod vladinih institucija za 36,7 miliona KM ili 3,2 odsto.

Devizne rezerve Centralne banke BiH na kraju oktobra iznosile su 15,77 milijardi KM i manje su za 150 miliona KM ili 0,9 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Vidović: Srpska redovno isplaćuje svoje obaveze, budžet je stabilan i takav će i ostati

Isplaćujemo redovno sve obaveze, budžet je stabilan i takav će ostati i u sljedećoj godini, rekla je Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske, gostujući u Jutarnjem programu RTRS.

- Dosta se govorilo o bankrotu, ali od toga ništa. Pronašli smo nova finansijska tržišta, i uspješno ulazimo u narednu godinu - poručila je Vidovićeva.

Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2024. godinu, sutra bi trebalo da se nađe pred narodnim poslanicima. Njegov okvir iznosi pet milijardi 735 miliona maraka, što je za 212 miliona, odnosno četiri odsto više od okvira rebalansa budžeta Srpske za ovu godinu.

- Na rashodovnoj strani imamo dosta stavki. Budžetski rashodi su 4,7 milijardi. Značajna izdavanja su za penzije koje se povećavaju za devet odsto, ukupna izdvajanja veća za 11 odsto. Povećana su izdvajanja za boračke kategorije i iznose 467 miliona KM, za oko 130 miliona KM više nego u ovoj godini - istakla je Vidovićeva.

Ona je poručila da su uštede planirane na javnim investicijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA