Ustrijeljena i tri šakala i jedna divlja mačka

U lovu na predatore koji je u toku lovci iz Bijeljine odstrijelili su do sada 49 lisica, 14 kuna, tri šakala i jednu divlju mačku, rekao je predsjednik Lovačkog udruženja "Semberija" Radenko Božić.

Ustrijeljena i tri šakala i jedna divlja mačka

On je upozorio da raste brojnost šakala uz rijeke Drinu i Savu i da su ove životinje veoma nalik vuku već smanjile broj lisica, desetkuju divljač u lovištima, a prave i štetu domaćinstvima.

Jedan šakal ubijen je u naselju Batković, dva su odstrijeljena u Vršanima, a Božić kaže da su lovci pokušali da jednog od njih uhvate živog kada je preplivao Savu, ali su ga zbog napada na ljude morali ustrijeliti.

Prema svjedočenju mještana, šakali su u naselju Trnava zaklali ovce, a u Vršanima su na očigled domaćina odnijeli jagnje.

Lovci su uočili da su se lisice samo djelimično vratile nakon što su tokom velikih poplava 2010. godine pomjerene iz staništa i naselile se u brežuljkastim predjelima od Bijeljine ka Zagonima i Ugljeviku.

Božić je naveo da na području Semberije i Majevice raste i populacija kuna, koje su veće štetočine od lisica, jer uništavaju mladunčad divljači koja se gnijezdi na zemlji.

Prema njegovim riječima, ova mala životinja u stanju je i da sa grane skoči na veliku srneću divljač i da je usmrti.

Lovci "Semberije", kaže Božić, uglavnom koriste lovačke pse ptičare koji nisu pogodni za lov na šakale i kune, zbog čega je za narednu godinu planirana nabavka pasa specijalizovanih za lov na predatore.

Ovaj lov vrši se isključivo uz najavu, u grupama od po 10 lovaca sa tri lovačka psa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA