Važnost boja za stvaranje prijatnijih prostora za život

Nezavisno od veličine našeg doma, njegovog stanja i lokacije, ne možemo da osporimo da se radi o prostoru u kom se najbolje osećamo i koji smatramo svojim utočištem. Međutim, da bismo još više uživali u domu, neophodno je da se posvetimo njegovom izgledu i atmosferi, i da ga učinimo prijatnijim nego ikada ranije. U tom složenom procesu, najčešće je najlakše oslanjati se na boje zidova i nameštaja, jer se upravo one nameću kao moćan alat koji može promeniti dosadni životni prostor i učiniti ga prostorom uživanja i radosti.

Važnost boja za stvaranje prijatnijih prostora za život
FOTO: freepik.com

Pažljiv izbor boja i nijansi mnogo je više od estetike, stupa u domen psihologije i funkcionalnosti, i stoga sledi nekoliko stvari koje bi trebalo da znamo o važnosti koje boje imaju u procesu stvaranja prijatnih prostora za život. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Odnos boja i psiholoških kategorija

U središtu ove teme nalazi se razumevanje da boje poseduju jedinstvene psihološke osobine. Topli tonovi poput crvenih, zemljanih braon nijansi i sunčanih žutih boja izazivaju osećanja topline, intimnosti i pokretljivosti. Ove nijanse su pogodne za zajedničke prostore, podstičući društvene odnose i razgovore, te ih je najbolje odabrati kao boje kojima ćete okrečiti dnevnu sobu, trpezariju, kuhinju ili kućnu biblioteku. S druge strane, hladne nijanse poput plavih i umirujućih zelenih tonova stvaraju osećaj spokoja, čineći ih idealnim za spavaće sobe, dečije sobe i prostore posvećene opuštanju. Vešto kombinovanje toplih i hladnih nijansi omogućava harmoničnu ravnotežu koja zadovoljava različite aspekte našeg emocionalnog spektra.

Uticaj boja na veličinu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pored emocionalnog uticaja, boje takođe igraju ključnu ulogu u uticanju na percipiranje veličine i funkcionalnost prostora. Svetliji tonovi često otvaraju prostorije, stvarajući iluziju prostranstva, dok tamnije nijanse mogu učiniti veće prostorije udobnijima i intimnijima. Pametno korišćenje ovog vizuelnog trika putem izbora adekvatnih boja za zidove, nameštaj i dekor, omogućava vlasnicima kuća i stanova da prilagode svoje životne prostore prema veličini i nameni. Ali, ukoliko želite da iskoristite ovu ideju do maksimuma, nije preporučljivo da sami krečite svoj životni prostor već da vaš odabir budu profesionalni molerski radovi i ljudi koji će vam pomoći da odaberete prave boje i da uživate u njima u godinama koje dolaze.

Ne zaboravite teksture i materijale

Koncept stvaranja udobnog životnog prostora ne svodi se samo na krečenje zidova i odabir boja nameštaja, već obuhvata teksture i materijale koje koristimo u svom domu. Meki, plišani materijali u toplim nijansama, uz blagu, ambijentalnu rasvetu, doprinose osećaju prijatnosti u bilo kom kutku vašeg doma. Zamislite udoban kauč obasjan toplim sjajem pažljivo postavljenog osvetljenja - nema ništa prijatnije od odmora u takvom kutku. Promišljena upotreba tekstura i osvetljenja poboljšava ukupnu udobnost vašeg doma i navodi vaše goste da se opuste i uživaju u miru koji im pružate.

Boje i funkcionalnost prostorija

Za dodatni nivo uživanja u životnom okruženju, važno je razmotriti funkcionalnost svake prostorije. Kuhinja, na primer, može imati koristi od osvežavajućih boja koje podstiču apetit i inspirišu vas da se odvažite na nove kulinarske poduhvate. S druge strane, spavaća soba zahteva umirujuće tonove koji podstiču miran san i opuštanje. Prilagođavanjem boja specifičnim potrebama svakog prostora, vlasnici domova mogu stvoriti utočište koje se slaže s njihovim životnim stilom i odabirima, a to je upravo ono što svima nama treba.

Uloga boja u našim životima velika je i značajna tema o kojoj se ne govori dovoljno, jer svi manje-više smatramo boje zidova i nameštaja kao nešto čemu ne bi trebalo da posvećujemo previše pažnje. Međutim, bilo da se radi o bojama koje nas opuštaju ili pak o onima koje čine naš životni prostor prostranijim i prijatnijim, jasno je da neke od pomenutih nijansi i tonova mogu da promene vaš život iz korena. Prihvatanjem te ideje i pažljivim odabirom palete boja koja se slaže s našim životnim stilom i stavovima, imamo priliku da pretvorimo svoje domove u mesta gde se prepliću udobnost, radost i blagostanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA