Dragaljevački hrast samotnjak

U neposrednoj blizini, u porti dragaljevačkog manastira postoji jedan hrast, koji svojim deblom i bogatom krošnjom zadivljuje svakog prolaznika. Obim hrasta na panju je 432 cm, a na visini 150 cm od zemlje obim iznosi 390 cm.

Dragaljevački hrast samotnjak

Svi smo u neka doba svog života brojali godove na panjevima isječenog drveća i čudili se kako je moguće da ti panjevi imaju više godina nego mi sami. Ali problem je procjena koliko godina ima drvo koje nije posječeno. Da bi to izračunali potrebno je izmjeriti obim drveta. Zatim treba preračunati obim u inče (jedan centimetar je 0,393700787 inča). Obim drveta u inčima je veoma približna broju godina drveta. Naš hrast dakle po računu ima oko 170 godina. (432 h 0,393700787 = 170,07 godina starosti). TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ovaj višedecenijski hrast stoji i odolijeva godinama, vremenu. On svjedoči, pamti i kraj turske vlasti, austrougarske vlasti, kraljevinu, komunizam i dočekao je i Republiku Srpsku. U njegovoj neposrednoj blizini je crkva koja je kasnije od 1985. godine i manastir svetog arhangela Gavrila. Pamti i svjedoči o proteklim vremenima, o vašarima kada je porta bila prepuna, kada se dolazilo prvo pješice, zatim biciklom i na kraju sa automobilima. Bili su tu i buzadžije, bombonari (Budžo), astali, zvrka, ko nabije taj i dobije, liciderska srca, tombole, razne ljulje pa sve do ringišpila,  pa sve do inprovizovanih kafana i na kraju šatori sa pečenjem i muzikom.

Tu oko njega su se u dubokoj hladovini zaustavljali su se i svatovi i vjernici kad su išli u crkvu, na pričešće, tu su se odmarali i đaci, i put ga je zaobišao da ga nebi posjekli. Pamti ratove, razne vojske, nisu ga plašile ni prangije u ona vremena za Božić. I tako on još uvijek prkosno stoji i odolijeva ljudima i vremenu. Treba ga Zakonom zaštiti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Piše: Dragan Maksimović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

19°

  • 23:00

    18°C
  • 02:00

    16°C
  • 05:00

    13°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

86 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

318 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 05. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI