Višegodišnje druženje dragaljevačkih žena

Dragaljevac Gornji je naseljeno mjesto koje pripada gradu Bijeljina. Nalazi se na sjeveroistočnim obroncina Majevice, naslonjeno na prostranz sembersku ravnicu. Zemljište sela je pretežno ravno, mada ima i blagih brežuljaka između kojih teku potočići. Selo je urbano i povezano sa gradom Bijeljina modernim asvaltnim putevima. Ima izgrađenu i drugu neophodnu infrastrukturu. U ovom selu prema popisu stanovništva iz 2013. godine živjelo je oko 418 mještana, od toga polovina 217 mještana ženskog pola.

Višegodišnje druženje dragaljevačkih žena

Od žena na selu najčešće se očekuje da budu stub porodice, osoba koja održava domaćinstvo, ali i koja doprinosi opstanku domaćinstva kroz obavljanje aktivnosti u poljoprivredi. Takav položaj ne nudi mnogo prostora ženama na selu da „probude“ sopstvene težnje o radu za koji će biti plaćene, o ravnopravnom odlučivanju o sredstvima u domaćinstvu i učestvovanju u donošenju odluka pri upravljanju domaćinstvom. Ipak žene čine ovo selo poebnim. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ovo je priča o jednom neraskidivom prijateljstvu dvanaest žena ovog predivnog sela.

Dvanaest žena srednjih godina koje su ovo selo došle iz raznih sredina, brzo su se uklapale u mentalitet ovog sela. Neke od njih su zaposlene, većina je nezaposlena ali sve one rade u svojim domaćinstvima od jutra do sjutra. Gajeći svojih tridesetero djece od kojih su neki već stasali ljudi sa završenim fakultetima i zaposleni.

Po dolasku u naše selo ove žene započinju  svoja druženja u manjim grupama da bi posljednjih godina to preraslo u veća druženja. Družeći se svake godine, svih dvanaest, kod neke od njih, one grade i učvršćuju svoje prijateljstvo. NJihova druženja uljepšana su bogatom trpezom, domaćom hranom, slanišima i predivnim domaćim kolačima i raznim pićem, koje lično prave. Uz dobru atmosferu i bogatu trpezu razmjenjuju iskustva o radu, o planovima za budućnost, od djeci... Druženja traju duboko u u noć, a uvijek se završe dogovorom za sljedeći sastanak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ima u Dragaljevcu još dosta žena koje se takođe okupljaju i druže ali ove su nadaleko prepoznatljive.

 Počela su njihova druženja u manjim grupama da bi to prije nekoliko godina preraslo u veća druženja. Oni se druže, okupljaju svake godine, u svakoj kući svi na jednom mjestu.  One učestvuju i u humanitarnim akcijama, pomažu pri pripremi i služenju slave  manastira Svetog Arhangela Gavrila, u manastirskom konaku, a takođe učestvuju i u obavljanju pojedinim poslovima u domaćinstvu kod neke od njih po principu ja tebi ti meni.

Posebnu pažnju posvete obilježavanju rođendana svake od njih, pogotovo jubilarnih kada zajedničkim snagama učestvuju u odabiru i kupovini poklona slavljenici. Zajedno idu na druženja povodom međunarodnog Dana žena, ali i na razne izlete, posjete manastirima i druga kulturna dešavanja. Ove godine uzele su učešće i u obilježavanju 170 godina postojanja i rada Javne ustanove Osnovne škole ,,Stevan Nemanja”. Srećno je selo koje ima takve žene.

Prijatelji su naše ogledalo. Istina je da naši prijatelji pokazuju ko smo mi zapravo. Sa prijateljima dijelimo zajednička interesovanja, pregršt tema o kojima pričamo  uz jutarnju kafu ili satima na telefonu, društvenim mrežama. Oni su tu da nas inspirišu, da nam daju pozitivnu energiju, da nam pomognu da vjerujemo u sebe. Sa druge strane, tu su i da nas kritikuju kada griješimo i kada smo se malo pogubljeni.

Posvetite pažnju svojim prijateljima. Poklonite svojim prijateljima pažljivo odabrani poklon za rođendan, a uz poklon obavezno napišite i jednu lijepu čestitku. Bez sumnje će te je oduševiti. Jer - Pravi prijatelj je onaj koji sve zna o nama. Uvijek je tu kad nam je potreban, pamti sve ono što je važno. I što je najljepše od svega prihvata nas onakve kakvi jesmo.

Pravi prijatelji su kao djetelina sa četiri lista: teško ih je naći i srećni ste ako ih imate - Irska narodna poslovica.

Piše: Dragan Maksimović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA