Bivši premijer Holandije i njegova supruga zajedno preminuli uz pomoć eutanazije

Bivši premijer Holandije ( od 1977. do 1982.) Dris van Agt preminuo je eutanazijom, saopštila je organizacija za ljudska prava koju je osnovao.

Bivši premijer Holandije i njegova supruga zajedno preminuli uz pomoć eutanazije
FOTO: Veer0318 (CC BY-SA): Dries van Agt

Isti postupak je obavljen i na njegovoj supruzi. Oboje su imali 93 godine, prenosi B92 TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Forum za prava izvestio je da je par preminuo u ponedeljak i da će biti sahranjen na privatnoj ceremoniji u gradu Najmegenu na istoku zemlje.

"Umro je ruku pod ruku sa svojom voljenom suprugom Eugenie van Agt-Krekelberg, njegovom podrškom i sidrom više od 70 godina i koju je uvek nazivao 'mojom devojkom'", navodi se u saopštenju neprofitne organizacije.

Oboje su već neko vreme bila slabog zdravlja. Van Agt je 2019. godine doživeo krvarenje u mozgu dok je držao govor na komemoraciji Palestincima i nikada se nije potpuno oporavio.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Holandski premijer Mark Rute, koji je Van Agta nazvao svojim "pradedom na funkciji“, pohvalio je bivšeg političara.

"Svojim jedinstvenim jezikom, jasnim ubeđenjima i impresivnom prezentacijom, Dris van Agt je dao boju i sadržaj holandskoj politici u vreme polarizacije i obnove stranke“, rekao je on.

Pohvalila ga je i kraljevska porodica.

"Preuzeo je administrativnu odgovornost u turbulentno vreme i uspeo je da inspiriše mnoge svojom upečatljivom ličnošću i živopisnim stilom“, rekli su kralj Vilem-Aleksandar, kraljica Maksima i princeza Beatriks u zajedničkoj izjavi.

Van Agt je bio poznat po svojim arhaičnim referencama i grandioznom jeziku, kao i po svojoj strasti za biciklizmom. Nakon posete Izraelu 1999. postao je sve glasniji u pogledu svoje podrške palestinskom narodu. Svoje iskustvo putovanja nazvao je "preobraćenjem“.

Godine 2009. osnovao je Forum za prava, koji se zalaže za "pravednu i održivu holandsku evropsku politiku po pitanju Palestine i Izraela”.

Iza njega je ostalo troje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA