Trgovine mogu očekivati intenzivnije kontrole

U slučaju povećanje cijena, kazne dostižu i do 10.000 KM.

Trgovine mogu očekivati intenzivnije kontrole
FOTO: Depositphotos

Informacije koje su se pojavile u javnosti proteklih dana da će cijene određenih proizvoda biti povećane zbog povećanja minimalca u Republici Srpskoj, a koji se primjenjuje na januarske plate, ukazale su na potrebu pojačanog inspekcijskog nadzora u narednim danima, upravo kako bi se spriječile zloupotrebe, rečeno je iz Inspektorata Srpske. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

-S tim u vezi, privredni subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine mogu očekivati intenzivnije kontrole kada je riječ o cijenama proizvoda čija marža je ograničena Uredbom i još jednom skrećemo pažnju na visoke kazne, koje iznose 10.000 KM za pravno lice i 5.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu – naveli su iz Inspektorata.

Republička tržišna inspekcija će, kako su dodali, pratiti stanje na terenu i prilagođavati svoj rad kako to situacija bude zahtijevala.

–Podržaćemo sve korake koje zakonodavac utvrdi u cilju zaštite potrošača i spremni smo da kao kontrolni organ na terenu sprovedemo sve mjere koje resorno ministarstvo donese u cilju kontrole cijena – naveli su iz Inspektorata Srpske.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Republička tržišna inspekcija, kako dodaju, svakodnevno vrši kontrolu formiranja cijena osnovnih životnih namirnica, za koje je Uredbom o ograničavanju marži u prometu roba, ograničen iznos marže koji se može obračunati na nabavnu cijenu. Takođe, uvjeravaju, redovno se vrši i kontrola pridržavanja Uredbe o ograničavanju marže prilikom formiranja cijena tečnih naftnih derivata.

-Javnost je već upoznata da je u protekloj godini po tom osnovu izvršeno oko 370 kontrola, gdje je u 40-ak slučajeva utvrđeno da se trgovci nisu pridržavali propisane marže, te su im izrečene kazne u iznosu od 636.000 KM. Godinu prije toga, dakle 2022. iznos kazni je bio drastično veći preko 3.500.000 KM – navode iz Inspektorata Srpske.

I u ovoj godini inspekcija je, dodaju, nastavila sa redovnim kontrolama formiranja cijena proizvoda sa ograničenom maržom i  napominju da u januaru nisu zabilježene veće nepravilnosti u tom smislu.

-Generalno posmatrano u proteklih mjesec ipo tržišna inspekcija je izvršila oko 500 kontrola u različitim oblastima nadzora, u kojima su izrečene kazne od oko 130.000 KM, među kojima je evidentiran i manji broj slučajeva u kojima je utvrđeno prekoračenje propisane marže – napominju iz Inspektorata Srpske pišu Nezavisne novine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA