Egić: Nema otpuštanja radnika zbog povećanja minimalca

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je da u Republici Srpskoj nema otpuštanja radnika kao posljedica povećanja najniže plate u Srpskoj.

Egić: Nema otpuštanja radnika zbog povećanja minimalca
FOTO: Srna

"Nemamo povećani udar na Zavod za zapošljavanje Republike Srpske u pogledu isplata za nezaposlenost ili bilo kakvih drugih prava preko Zavoda, nego naprotiv tih lica je manje", rekao je Egić danas novinarima u Banjaluci. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Egić je, pozivajući se na podatke Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, rekao da se od 1. januara do 12. februara na evidenciju Zavoda prijavilo se 973 lica, dok se u istom periodu lani prijavilo 1.021 lice.

On je rekao da je neozbiljno pisanje po pojedinim medijima i portalima da je za zatvaranje firmi kriva Vlada Republike Srpske, navodeći da su se preduzeća zatvarala i u nekim drugim i mnogo boljim vremenima.

"Vlada Republike Srpske nije kriva ni za povećanje cijena osnovnih životnih namirnica, jer cijena rada u nekoj kalkulaciji gotovog proizvoda nije ključna, ali jeste jedan od faktora", ukazao je Egić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Egić je zaključio da poskupljenje pekarskih proizvoda u Srpskoj nije samo rezultat povećanja najniže plate, ako se ima u vidu činjenica da energenti ne poskupljuju i ako čak padaju cijene osnovnih sirovina određenih vrsta proizvoda.

Najniža plata u Republici Srpskoj u ovoj godini iznosi 900 KM, odlučila je ranije Vlada Republike Srpske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA