Nastavljeno suđenje Branislavu Zeljkoviću i drugima u predmetu korona ugovori

Svjedok Republičkog javnog tužilaštva Jelena Spasojević izjavila je danas u nastavku suđenja u predmetu "Korona ugovori" da je Institut za javno zdravstvo RS u vrijeme pandemije korona virusa dobijao ponude za nabavku medicinske opreme po direktnom sporazumu koje prelaze vrijednost 6.000 maraka, pa su parčane i sklapano je više ugovora.

Nastavljeno suđenje Branislavu Zeljkoviću i drugima u predmetu korona ugovori
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Nabavke po direktnim sporazumima su kako navodi svjedok, provođene zbog hitnosti. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Istovremeno, odluku o tome koje količine medicinske opreme će se nabavljati u vrijeme pandemije, kao i koja vrsta postupka javnih nabavki će biti sprovedena, donosili su tadašnji direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković i načelnik Službe za ekonomsko-finansijske poslove u Institutu Dragan Obradović.

Spasojevićeva je u vrijeme spornih nabavki radila u pomenutoj službi Instituta.

– U to vrijeme sam pratila realizaciju ugovora oko javnih nabavki. Sjećam se da je direktor Zeljković zvao i imali smo sastanak na kojem je rekao da Institut provodi javne nabavke za sve zdravstvene ustanove– izjavila je Spasojevićeva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Potvrdila je da je radila narudžbenicu maski preko firme „Prokontrol“ kao i narudžbenicu za zaštitna odijela koja su se nabavljala preko firme „Travel for fan“.

Republički tužilac Sanja Tadić Stojisavljević pokazala joj je narudžbenice za nabavku odijela i to dvije na po 10.000 komada, jednu od 1.500 i od 8.000 komada.

– Potpisala sam te narudžbenice ispred službe, a onda je to kontrolisao Obradović, a zatim je otišlo na odobravanje kod direktora Zeljkovića- potvrdila je Spasojevićeva.

Ona je na pitanje odbrane Zeljkovića rekla da joj direktor Instituta nije nikada naređivao da nešto uradi ili ne uradi, niti je bilo pritisaka. Dodala je i da je načelnik službe Obradović bio uključen u sve i kontrolisao dokumente, te da nikada nije rekao da je nešto nezakonito, niti je tražio da se nešto ispravi.

Spasojevićeva se tokom današnjeg svjedočenja prisjetila da su u vrijeme pandemije naručivali FFPN2 maske od firme „Krajina grup“ po cijeni od 10 KM po komadu.

– Radilo se o nekoj manjoj količini. Tih maski nije bilo i tada nismo mogli da uporedimo cijene-rekla je Spasojevićeva.

Branilac Zeljkovića, advokat Jadranka Ivanović pitala je, da li je onda cijena od 6,9 KM po komadu za iste maske koje su nabavljane preko „Prokontrola“ bila prihvatljiva. – Bila je niža od te i u to doba nismo imali nižu cijenu od te-rekla je Spasojevićeva.

Svjedok tužilaštva Bojana Puzigaća koja je u vrijeme pandemije virusa korona takođe radila u Službi za ekonomsko-finansijske poslove Instituta, potvrdila je da je unosila ugovore oko nabavki u knjigu ulaznih evidencija i da je bilo ugovora po direktnom sporazum. Pojasnila je da je bila ponuda firme „Sineks“ za nabavku opreme vrijednosti 20.000 KM pa su urađena tri ili četiri ugovora. Ona je na pitanje odbrane potvrdila da nijedan dokument nije mogao izaći bez potpisa onog ko ga sastavlja i kontrole načelnika Obradovića.

Optuženi

Optužnica Branislava Zeljkovića i ostale tereti da su u vrijeme pandemije virusa korona počinili zloupotrebe pri nabavci medicinske i zaštitne opreme, te da su oštetili budžet Republike Srpske za više od 1,3 miliona KM.

Osim Zeljkovića koji je bio direktor Instituta, optuženi su još i direktor firme „Prokontrol“ Slavko Bojić, direktor firme “Promeding” iz Laktaša Dragan Dubravac, te vlasnik Turističke agencije “Travel for fan” Saša Marković. Optužnicom je obuhvaćen i bivši direktor banjalučke firme “Sineks laboratorija” Sani Crljić.

Prema navodima optužnice, koja broji pet tačaka, Zeljkovića terete da je kršio procedure javnih nabavki, te proveo pregovarački postupak bez objave obavještenja za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača po cijenama višestruko većim od nabavnih. Tako su, kako se između ostalog navodi u optužnici maske Institutu isporučivane po cijeni većoj za 1.553,49 odsto u odnosu na nabavnu, a medicinska zaštitna odijela po cijeni većoj za 351,38 odsto.

Termalne kamere su Institutu naplaćivanje po cijeni većoj za 198,30 odsto u odnosu na nabavne. Na taj način za sebe i druge optužene, Zeljković je kako se navodi u optužnici, pribavio imovinsku korist na štetu budžeta Republike Srpske u iznosu od preko milion i 300 hiljada konvertibilnih maraka.

Bojića terete za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, Crljića za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, Markovića za davanje mita, a Dubravca zbog produženog krivičnog djela zloupotreba u postupku javne nabavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA