Oko 70 odsto Italijana podržava poljoprivrednike, ne zaostaju puno ni Nijemci

Ukupno 67,5 odsto Italijana podržava proteste poljoprivrednika, koji se zalažu za povećanje državne podrške njihovoj industriji, pokazala je anketa instituta Juromedija riserč za italijanski list Stampa.

Oko 70 odsto Italijana podržava poljoprivrednike, ne zaostaju puno ni Nijemci
FOTO: CESARE ABBATE/EPA

Istovremeno, anketa je pokazala da je 15,6 odsto ispitanika osudilo proteste. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Najveći nivo podrške poljoprivrednicima od 85 odsto zabilježen je među biračima desničarske vladajuće partije Braća Italije. Istovremeno, 45 odsto pristalica liberalne Akcije reklo je da su za demonstracije.

Svaki peti ispitanik izrazio je zabrinutost zbog mogućeg poskupljenja hrane usljed protesta, dok 12 odsto vjeruje da će demonstracije uticati na ishod izbora za Evropski parlament u junu.

Komentarišući rezultate istraživanja, direktor za istraživanje Juromedije Alesandra Gisleri rekla je da u Njemačkoj 63 odsto stanovništva podržava proteste poljoprivrednika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Anketa je provedena 2. februara među 1.000 Italijana.

Posljednjih sedmica u zemljama EU sve su veći protesti poljoprivrednika koji zahtijevaju promjenu poljoprivredne politike bloka, ukidanje brojnih ograničenja, uključujući ekološka, i zaustavljanje nekontrolisanog priliva jeftinih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA