Važan korak za BiH: Pregovori sa Fronteksom zvanično počeli

  • BiH
  • 12. Feb 2024.

Dugoočekivani pregovori BiH sa Fronteksom zvanično su i počeli. Nakon uspostavljanja operativne saradnje sa EUROPOL-om, ovaj sporazum je sljedeći važan korak za BiH u integraciji u zajednički evropski sigurnosni prostor. I najvažnije, jedan je od ključnih uslova za otvaranje pristupnih pregovora sa EU.

Važan korak za BiH: Pregovori sa Fronteksom zvanično počeli
FOTO: Srna

Sporazum će ići u parlamentarnu proceduru, nakon usaglašavanja tehničkih detalja. I BiH i evropski pregovarački tim uvjereni su da to neće potrajati. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Dugo su pojedini bh lideri odbijali prijedlog EU, otjelovljen u sporazumu prema kojem bi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) pomagala bh. vlastima da suzbiju nezakonitu migraciju i prekogranični kriminal. Barem, deklarativno, prvi korak ka tome je napravljen. Pregovori o tekstu sporazuma su započeli, a BiH bi, nakon provođenja unutrašnjih procedura trebalo da postane dio zajedničke evropske granične bezbjednosti, piše N1.

– Nakon uspostavljanja operativne saradnje sa EUROPOL-om, ovaj sporazum je naredni važan korak za BiH u integraciji u zajednički bezbjednosni prostor Evrope. To znači da će, nakon realizacije sporazuma, BiH imati mogućnost angažovanja evropskih policajaca na bh. granici radi bolje kontrole ilegalnih migracija kojima je BiH bila izložena, između ostalog, i zbog izostanka saradnje sa ovom evropskom agencijom. A treba podsjetiti da Granična policija već odavno vapi za većim brojem policajaca – naveo je ministar bezbjednosti BiH, Nenad Nešić.

Fronteks, kao centar za aktivnosti granične kontrole na spoljnim granicama EU, dijeli obavještajne podatke i stručno znanje sa svim zemljama ne samo bloka, nego i sa susjednim zemljama koje su pogođene migracijskim trendovima i prekograničnim kriminalom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA