Kako podići motivaciju i timski duh zaposlenih

Bez ozbira na veličinu vaše kompanije i broj zaposlenih, morate imati na umu da su timski duh i osećaj zajedništva unutar poslovnog konteksta izuzetno važni za vaš budući uspeh. Ponekad to nije jednostavno izvesti, naročito ako imate veliki broj ljudi koji rade zajedno, ali to ne znači da je ovaj proces nemoguće preneti u praksu. Jedino šta vam je potrebno jesu ideje koje će vam pomoći da shvatite šta vaši zaposleni traže od radnog mesta i na koji način će njihova motivacija stići na viši nivo u periodu koji je pred vama.

Kako podići motivaciju i timski duh zaposlenih
FOTO: freepik.com

Ukoliko vam je potrebna pomoć u tom kontekstu, evo nekoliko predloga koji bi mogli da preokrenu situaciju u vašoj kompaniji i da vam pomognu da unapredite motivaciju i timski duh vaših zaposlenih! TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Povećajte prostor za rad

Ovo je verovatno jedan od najčešćih razloga zbog kojih se zaposleni širom sveta ne osećaju dobro na radnom mestu. Ukoliko nemaju dovoljno prostora za rad i ukoliko su previše blizu drugim kolegama, njihova motivacija neće biti na zadovoljavajućem nivou i oni neće uspeti da ispune svoju dnevnu kvotu. Stoga je važno da im pružite dovoljno prostora za rad - ukoliko je to, naravno, moguće. Razmaknite njihove radne stolove i udaljite ih jedne od drugih, i tako ćete dati svakom zaposlenom prostor koji zaslužuje. Uz to, dozvolite im da urede svoj radni prostor kako god oni žele jer će samo nekoliko detalja koje će doneti od kuće učiniti svaki individualni prostor jedinstvenim i prijatnim, a to je upravo ono što je neophodno da bi svaki zaposleni postao motivisaniji nego ranije.

Adekvatan, udoban i funkcionalan nameštaj

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kada date svojim zaposlenima dovoljno mesta za rad i odmor, ostaje vam još samo da opremite ostatak kancelarijskog prostora dobrim komadima nameštaja. Ergonomske stolice, na primer, jako su važne za očuvanje fizičkog zdravlja svih zaposlenih, naročito onih koji provode sate i sate na poslu sedeći. Isto važi i za prostrane stolove na koje može da stane sva potrebna računarska oprema i nekoliko ličnih sitnica svakog zaposlenog. Najzad, nemojte zaboraviti i detalje koji će pomoći da vaša kancelarija bude sređenija - na primer, praktična bela magnetna tabla je odlična za organizaciju posla i obaveza i pomoći će svim zaposlenima da znaju šta su njihovi poslovi i šta se očekuje od njih da postignu do zadatih rokova.


Napravite prostor za druženje i odmor

Ovo je još jedna jednostavna i praktična ideja koja može mnogo da pomogne vašim zaposlenima, ali i vašoj kompaniji kao celini. Ideja prostora koji se koristi za druženje, odmor i razonodu odavno je prisutna u svetskim okvirima, ali se njeno prisustvo sve više primećuje i kod nas. Ovaj prostor se na prvi pogled ne čini kao naročito važan, posebno ako se ima na umu da on nije namenjen za kapacitete proizvodnje ili prodaje. No, iako vam prostor za odmor i druženje neće pomoći da zaradite novac, on će pomoći vašim zaposlenima da se osećaju dobro, što će ih dodatno motivisati da rade bolje nego pre, a tako će i vaša firma moći da zaradi više novca nego ranije. Sve ovo je izuzetno važno za mentalno zdravlje vaših zaposlenih i psihološki pritisak koji oni osećaju na poslu, te probajte da se posvetite opremanju ovakvog prostora što pre.

Tim bilding aktivnosti

Najzad, vaš tim zaposlenih neće biti motivisan i zadovoljan ukoliko se nekada ne opusti i zaboravi na posao. Zbog toga su važne tim bilding aktivnosti koje su sve popularnije u različitim gradovima kod nas, te nije teško naći opcije koje će odgovarati svima. Bilo da se radi o nekom sportskoj druženju, avanturističkoj aktivnosti ili vremenu koje zajedno provodite u prirodi - sve ove stvari pomoći će vašim zaposlenima da se opuste, ali i da shvate važnost timskog duha i zbog čega je on toliko bitan danas.

Podići motivaciju i timski duh zaposlenih nije lak i jednostavan proces, ali ako istražite ove jednostavne ideje i pristupe, sigurno ćete mnogo učiniti za dobrobit vaše kompanije i svakog pojedinačnog zaposlenog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA