I to se dešava: Crnogorsko ministarstvo tužilo sidnikat

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore tužilo je Sindikat prosvjete Crne Gore radi utvrđivanja zakonitosti odluka o štrajku i Akta o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja.

I to se dešava: Crnogorsko ministarstvo tužilo sidnikat

Iz Osnovnog suda u Podgorici saopšteno je da se u referatu tužbe navodi da odluka o štrajku ne sadrži podatak da li je postupljeno u skladu sa odredbama Zakona o štrajku kojim je regulisano pitanje prava na štrajk zaposlenih u Vojsci Crne Gore, policiji, državnim organima i javnoj službi. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U tužbi se navodi i da nedostaje procjena Agencije za nacionalnu bezbjednost, o tome da li se organizovanjem ovog štrajka ugrožava nacionalna, bezbjednost osoba, imovine, opšti interes građana, kao i funkcionisanja organa vlasti, koju taj organ izdaje u roku od 24 sata od dana najave štrajka.

"Takođe se ističe da je odredbama ovog zakona propisano da su đelatnosti od javnog interesa đelatnosti utvrđene Zakonom kao takve, kao i đelatnosti čiji bi prekid rada zbog prirode posla mogao ugroziti život i zdravlje ljudi ili opšti interes građana, a u kojem smislu je prepoznato predškolsko i osnovno obrazovanje", naveli su iz Osnovnog suda.

Oni su ukazali da, osim toga, Akt o minimumu procesa rada utvrđuju sporazumno nadležni organ državne uprave, reprezentativnog udruženja poslodavaca i reprezentativnog sindikata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Zbog toga, tužilac smatra da je Akt o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja tuženi donio jednostrano, u suprotnosti sa odrebama Zakona o štrajku, što ga čini nezakonitim", navodi se u saopštenju Osnovnog suda u Podgorici.

Iz Osnovnog suda su pojasnili da je riječ o postupku u kojem važi načelo hitnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA