BiH za iste greške plaća milionsku odštetu

  • BiH
  • 21. Feb 2024.

Bosna i Hercegovina mora da plati 1,5 miliona maraka odštete po osnovu izgubljenih parnica iz prošle godine, a zbog propusta koji joj se ponavljaju i gdje su sudovi već odavno uspostavili sudsku praksu koja je u potpunosti na strani onih koji je tuže.

BiH za iste greške plaća milionsku odštetu
FOTO: Ministarstvo odbrane BiH

Ukupno je izgubljeno 180 parnica, a trećinu su dobili pripadnici Oružanih snaga (OS BiH). TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Naime, njima je po Zakonu o službi u OSBiH utvrđeno pravo na razliku plate u slučaju da su na poslovima čiji opis podrazumijeva niži čin od ličnog čina, odnosno da su na drugom radnom mjestu, piše Capital.

Kako im je država sporila to pravo, oni su je tužili, a u prošloj godini okončana su 62 predmeta u njihovu korist, odnosno svi u kojima je donesena presuda.

“Radi se o sporovima koji nastaju kao posljedica sistemskih nedostataka i u kojima su sudovi zauzeli stavove i utvrdili sudsku praksu da iste rješavaju u korist suprotne stranke”, kažu u Pravobranilaštvu BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Inače, svjesni ove činjenice, zaposleni u Oružanim snagama i prošle godine su zatrpavali sudove sa novim zahtjevima.

Tako je u 2023. godini Pravobranilaštvo dobilo 105 novih predmeta u kojima su podnesene tužbe protiv Ministarstva odbrane, od čega se 101 predmet vodi kao povreda prava iz radnog odnosa.

Državu su na sudu dobili i oni koje je policija hapsila, a koji su kasnije oslobođeni krivične odgovornosti pred Sudom BiH.

Zakonom o krivičnom postupku BiH oni koji su lišeni slobode, a koji su kasnije oslobođeni, ili se krivični postupak protiv njih uopšte nije ni vodio, takođe imaju pravo na odštetu. Po ovom osnovu prošle godine u njihovu korist je doneseno 15 presuda.

“Zakon o krivičnom postupku predviđa mogućnost mirnog rješavanja ovih sporova pred Ministarstvom pravde Bosne i Hercegovine, ali se pred ovim ministarstvom taj način rješavanja sporova ne koristi”, napominju iz Pravobranilaštva BiH.

Ističu i da su imali 25 izgubljenih sporova gdje su ih tužili kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja, a vezano za refundaciju naknade za bolovanja.

U nekim slučajevima BiH je naučila lekcije. Nakon brojnih tužbi zaposlenih u pravosudnim institucijama, 2020. godine je izmijenjen Zakon o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama.

Tu su utvrđena prava na naknadu za ishranu u toku rada, prevoza na posao i sa posla, odvojen život i smještaj pravosudnom osoblju. Stupanjem na snagu ovog zakona riješen je problem koji je izazivao sporove iz ovog osnova.

Iako je problem riješen prije nekoliko godina, sedam ranije pokrenutih postupaka okončano je u prošloj godini, takođe u korist onih koji su pokrenuli tužbe.

Bez obzira na gore navedeno, u ovoj instituciji pozitivno gledaju na svoj rad u prošloj godini jer su dobili sporove vrijedne preko 24 miliona maraka.

“Analizirajući rad i rezultate tokom 2023. godine, može se zaključiti da  je Pravobranilaštvo efikasno, kvalitetno i blagovremeno obavljalo poslove iz svoje nadležnosti. To je rezultat predanog rada nosilaca pravobranilačke funkcije, kao i svih zaposlenih čime je nadomještena kadrovska potkapaciranost, kao i neadekvatne normativnopravne i organizacione pretpostavke”, navode oni u svom izvještaju za prošlu godinu.

Generalno, Pravobranilaštvo je prošle godine primilo ukupno 3.458 predmeta. Iz 2022. godine preneseno je ukupno 3.074, tako da je u izvještajnom periodu u radu bilo 6.532 predmeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA