Satelit čiji se pad očekuje danas, vidjeće se i iznad BiH

  • BiH
  • 21. Feb 2024.

Satelit Evropske svemirske agencije (ESA) pod imenom ERS-2 će danas pasti na Zemlju, a preletiće i preko Bosne i Hercegovine.

Satelit čiji se pad očekuje danas, vidjeće se i iznad BiH
FOTO: Screenshot

ERS-2 je lansiran sa Zemlje 1995. godine i služio je za mapiranje naše planete, a prestao je raditi 2011. godine. ESA-ini naučnici su procijenili da će se on srušiti na Zemlju unutar 25 godina, a juče je objavljeno da se očekuje da će se to desiti danas. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Tokom svog pada na Zemlju satelit širok 11 metara i težak 2,3 tone će večeras preletjeti i preko srednje Evrope, a prema posljednjim procjenama stranice n2yo.com koja prati putanje satelita iznad Zemlje, iznad Bosne i Hercegovine će preletjeti u 17:54 sati.

S obzirom da se radi o nekontrolisanom padu, još uvijek se ne zna tačna satnica njegovog preleta iznad BiH s obzirom na to da mu se putanja malo mijenja jer na satelit utieče trenje atmosfere.

Kako se bude probijao kroz atmosferu, tako će se početi raspadati u spektakularnoj eksploziji. Ukoliko se ona desi u trenutku kada bude prelijetao preko naše države i bude vedro, moći ćete je vidjeti, pa čak i snimiti i fotografisati s obzirom da će se satelit kretati desetak puta sporije od meteora koji kroz atmosferu Zemlje putuju brzinom od 70 km u sekundi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Treba istaći kako nema opasnosti od toga da ERS-2 padne na teritoriju BiH. Čak i da se raspadne iznad Bosne i Hercegovine, ti dijelovi će izgorjeti u atmosferi i neće pasti na tlo, a ostatak će pasti u okean, javila je ESA.

Najvonije ažurirane predikcije kad će se satelit ERS-2 moći vidjeti iznad Bosne i Hercegovine možete pogledati ovdje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA