Stojičić: Konstantno promovisati očuvanje maternjeg jezika među osnovcima

NJegovanje maternjeg jezika izuzetno je važno za očuvanje identiteta naroda, te je veoma važno to konstantno promovisati među osnovcima, istakla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić.

Stojičić: Konstantno promovisati očuvanje maternjeg jezika među osnovcima
FOTO: Srna

"U tom pravcu djelujemo i u Republici Srpskoj, te smo konstantno usmjereni na očuvanje jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma", rekla je novinarima Stojičićeva, koja je danas, povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, posjetila banjalučku Osnovnu školu /OŠ/ "Vuk Stefanović Karadžić". TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ona je istakla da je to prilika da se ukaže na značaj njegovanja maternjeg jezika, ali i njegovanje kulture različitosti i upotrebe drugih jezika.

Stojičićeva je podsjetila da je Narodna skupština donijela zakon o upotrebi i zaštiti srpskog jezika i ćiriličkog pisma, te je taj jezik proglašen i nematerijalnim kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Stojičićeva je ukazala na značaj njegovanja materijalnog jezika, naročito u današnje vrijeme, kada su moderne tehnologije aktuelne u svim sferama života i među svim generacijama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Direktor OŠ "Vuk Stefanović Karadžić" Tatjana Vilendečić rekla je da je kompletno osnovno obrazovanje usmjereno i posvećeno čuvanju i njegovanju maternjeg jezika, organizovanjem niza edukativnih programa, ali i takmičenja.

"Tu učenici imaju priliku da prošire znanje, ali i da predstave svoj talenat i afinitete. Pismo je sastavni dio jezika i ako ga zaboravimo, a počeli smo kroz društvene mreže i korištenje skraćenica, možemo doći u opasnost da potisnemo ono po čemu smo prepoznatljivi, a to je srpski jezik i ćiriličko pismo", rekla je Vilendečićeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA