NIN-ova knjiga godine "Poslije zabave" promovisana u Bijeljini

U bijeljinskoj Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” sinoć je održana promocija knjige "Poslije zabave" autora Steve Grabovca, dobitnika NIN-ove nagrade za najabolji roman u 2023. godini.

NIN-ova knjiga godine "Poslije zabave" promovisana u Bijeljini

U svom romanu pripovjedač prevaljuje veliki put, od lošeg pisanja i književnih konkursa, preko uspomena na odbranu i posljednje dane oca, na tajnovito porijeklo i adolescenciju obojenu ratom, na jedan strahovit zločin, pa sve do sjećanja na velika prijateljstva i pokidane niti koje se opet spajaju. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Njegov glavni junak, takođe Stevo, pokušava da živi, preživi i piše, sve vrijeme u dilemi da li uopšte ima smisla pisati, pogotovo pisati o onome što se desilo. Grabovac otvara i pitanja prava i pravde, sjećanja i istine, okuplja pripadnike jedne razorene generacije koji su išli u isti razred...

A u pozadini sve vrijeme huči odjek zataškanog masovnog ubistva u mjestu Sijekovac kod Bosanskog Broda 1992.godine kada je pobijeno najmanje dvadesetoro romske djece, radi trgovine organima. Tako su pokazala prva istraživanja nakon pronalaska masovne grobnice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Autor ističe da ovaj zločin, iako se desio u ratu, nema konkretne veze sa ratom, jer je riječ o prostoj zaradi i da se sve na kraju svodi na prokleti biznis, što ostavlja gorak ukus u ustima.

Nakon takvih iskustava pogled na ljudsko društvo se zauvijek mijenja, jer treba vremena da se ta vjera vrati, te da se čovjek nauči živjeti sa nadom, ističe Grabovac, dodajući da se sve to uči kroz ljubav, jer jedini odgovor na sve to je samo ljubav.

Ujedno, dobitnik Ninove nagrade objašnjava da  „Poslije zabave“nije ratni roman, već da ima tu „nesreću“ da se radnja odigrava tokom rata.

Na novinarsko pitanje - “Šta se dešava poslije zabave”? Stevo Grabovac citira čileanskog pisca Roberta Bolanja, čiju je rečenicu koristio kao moto romana - “I onda počinje oluja govana”, koja i danas traje, sa pitanjem koje svaka normalna osoba postavlja sebi: "A što nam je sve ovo trebalo"... ?!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA