Dodik se sastao sa Putinom: Srpska je naš prijatelj

Republika Srpska je naš prijatelj, hvala što podržavate Rusiju. Saradnja Rusije sa Republikom Srpskom vezana je za različite pravce, istakao je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin poslije sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Dodik se sastao sa Putinom: Srpska je naš prijatelj

- Znamo da situacija u Srpskoj nije jednostavna, i spremni smo da razgovaramo o tom pitanju. Zahvalni smo vam na tome što održavate odnose sa Rusijom. Radićemo još više na našim dobrim odnosima i uvijek ste dobrodošli u Rusku Federaciju - poručio je Putin. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

 Putin se zahvalio Dodiku što je u svojstvu počasnog gosta stigao na otvaranje "Igara budućnosti".

- Iskreno da vam kažem ne znam kako će to sve izgledati. U svakom slučaju "Igre budućnosti" su lijep događaj i nama je veoma drago da vidimo naše prijatelje iz Republike Srpske - rekao je Putin.

Putin je dodao da će i ova posjeta delegacije Srpske i Dodika dati doprinos međusobnoj saradnji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- I mi ćemo moći iskoristiti i razmatrati bilateralne odnose u različitim pravcima - dodao je Putin.

Dodik: Odbijamo da se pridružimo sankcijama Zapada prema Rusiji; Nećemo u NATO

Odbijamo da se pridružimo sankcijana Zapada prema Rusiji i nećemo u NATO, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom sastanka sa ruskom predsjednikom Vladimirom Putinom u Kazanju.

- Potvrđujemo dobro odnose koje Srpska ima i gaji prema ruskoj državi i prema vama. Oni što mi radimo u sadašnjim okolnostima, odbijamo vilo kakvu mogućnost da se pridružimo sankcijama Zapada prema Rusiji - rekao je Dodik.

Istakao je da Zapad želi da izdejstvuje to svaki dan.

- Pogotovo bez oklijevanja odbijamo da se pridružmio članstvu u NATO - jasan je bio Dodik.

Istaakao je da su Srbi dva puta bombardovani, Srpska jednom, Srbija drugi put.

- I znate, mogu vam posvjedočiti da danas imamo ogroman broj mladih ljudi, tek novorođene djece koje imaju posljedice od osiromašenog uranijuma, a čak 10 puta je povećano zračenje na tim rejonom, kao i malgine bolesti uzrokovane tim bombardovanjem - rekao je Dodik.

Istakao je da tako nije logično ni normalno da Srpska prihvati članstvo u NATO.

- Zapad kad je došao, odmah je privatizovao poslovne banke i sada birajui da li hoće da rade sa nama i to čine iz čistih političkih razloga - naveo je Dodik.

Naglasio je da je Srpska stabilna politički i institucinalno.

- Dakle, održavamo se stabilno. Nemamo posebnih izzaova, ali je primjetno stalno podrivanje opozicije i alternativnih grupa prema stabilnosti Srpske - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da Srpska ima odlične odnose sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

- To nam posebno olakšava situaciju što se stuče evrope, Međutim čitavo rukovodstvo Srpske, predsjednik Vlade, predsjednik NSRS, srpski član Predsjendištva BiH i ja, svi smo dobili sankcije SAD i Britanije. Zahvaljujuć našim prijateljim u EU, Evropa nije uvela iste sankcije nama - dodao je Dodik.

Naveo je da će Srpska ojačati.

- Ali, evo kod nas narod kaže što vas ne uništi, to vas ojača. Tako da mi vjerujem da ćemo mi izaći još jači uz pomoć prijatelja - naveo je Dodik.

Istakao je Srpska u BiH funkcioniše u složenim okolnostima.

- Raduje nas da i to primjećujete, jer ste nedavno u jednom obraćanju prijetili da razumijete odnose u BiH. Oni nimalo nisu jednostavni i oni su složeni. Dodatno su usložnjeni, jer smo mi još uvije pod međunarodnim protkoratom, jer se nalazimo u slojevima zapadne intervencije - istakao je Dodik.

Naveo je da je na sceni zloupotreba Dejtonskog sporazuma, koja je najviše izražena od strane jednog stranca koji nije legalan.

- On nije potrvrđen u SB UN, a predstavlja se kao visoki predstavnik. Vama se zahvaljujem zato što imate pažnju prema tom pitanju, jer da imaju ovlašćenja, sigurno bi ukinuli Srpsku - rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA