JOŠ 13 DANA NA SLOBODI Poznato kada Fadil Novalić ide u zatvor u Vojkoviće

  • BiH
  • 21. Feb 2024.

Bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA) preuzeo je danas uputni akt Suda BiH u kojem mu je određen termin početka služenja četverogodišnje zatvorske kazne.

JOŠ 13 DANA NA SLOBODI Poznato kada Fadil Novalić ide u zatvor u Vojkoviće
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Novalić je dobio poziv da se odazove na izdržavanje zatvorske kazne u zatvor u Vojkovićima 6. marta, saznaje Klix. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na posljednjoj sjednici Centralne izborne komisije BiH (CIK) Novalić je ostao i bez mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Presudom Suda BiH u predmetu “Respiratori” Fadil Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Fahrudin Solak na šest godina i direktor “Srebrne maline” Fikret Hodžić na pet godina.

Premijer, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite i direktor Srebrene maline osuđeni su za zloupotrebu položaja, dok je Solak osuđen i za krivotvorenje i uništavanje službenih dokumenata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Njih trojica zajedno su zloupotrijebili javni sistem nabavke prilikom čega je utrošeno 10,5 miliona KM. Novalić je kriv s obzirom na položaj premijera FBiH koji je imao, Solak zbog pozicije direktora FUCZ, koja je u tom trenutku bila jedna od najvažnijih instanci za pandemijske nabavke, a Hodžić kao direktor firme koja je učestvovala u nabaci respiratora.

Jedina oslobođena u ovom predmetu je tadašnja ministrica finansija Jelka Miličević (HDZ) za koju nije utvrđeno da je počinila krivično djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA