Crnadak i Marković potpisali u Loparama peticiju protiv eksploatacije litijuma

Šef Kluba poslanika i poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak i Slaviša Marković potpisali su danas u Loparama peticiju protiv eksploatacije litijuma na Majevici koja će sutra biti predata u Narodnu skupštinu.

Crnadak i Marković potpisali u Loparama peticiju protiv eksploatacije litijuma

- Prije svega, danas smo ovdje da podržimo ljude u Loparama u namjeri da zaštite svoj prostor na kojem žive, kao i da podržimo rukovodstvo ove opštine. Zaista sam ponosan na našeg Milenka Ristića, člana Predsjedništva PDP, koji se već dugo bori protiv otvaranja rudnika litijuma, kao i što postoji jedinstven front ovdje u Loparama protiv ekspoloatacije litijuma na Majevici – rekao je Crnadak. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Crnadak je naveo da u PDP-u nisu nikakvi "zeleni zaluđenici" koji su protiv bilo kakvog napretka, ali da tehnološki napredak u nekoj sredini traži mnogo ozbiljniji, temeljniji i sigurniji pristup.

- Nejasno je mnogo stvari, zašto u nekim moćnim zapadnim zemljama u Evropi postoje ogromni prostori sa litijumom, a tu se ne vrši eksploatacija? Kakav bi bio uticaj na eko-sistem? Sve su to pitanja na koja nema odgovora i razumljivo je da narod ovdje u ovakvoj situaciji kaže ne -  rekao je Crnadak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Poslanik PDP-a Slaviša Marković rekao je da je jasno da iza namjere da se eksploatiše litijum u Loparama stoje SNSD i njihovi koalicioni partneri.

- Nisu se sjetili da od Majevice naprave nacionalni park, ali su se sjetili da zbog litijuma iseljavaju narod. Vidimo i haos u Ugljeviku. Dobro svi znamo i ko je doveo Rašida Serdarova tamo, a sada je upitno i poslovanje rudnika i termoelektrane. Prodaju i zemlju na Jahorini svojim biznismenima. Krajnje je vrijeme da narod shvati ko stoji iza svih ovih stvari koje su protiv nacionalnih interesa i građana Republike Srpske – rekao je Marković.

Istakao je da će stav poslanika PDP, ali i SDS, sa kojima su zajedno bili u Loparama, da su protiv novog zakona o geološkim istraživanjima kojim se u odlukama zaobilaze lokalne zajednice.

Milenko Ristić, predsjednik SO Lopare i član Predsjedništva PDP, kaže da je prvi korak ka uspjehu da se pokrenemo.

- Narod Majevice, Semberije i čitave Republike Srpske se pokrenuo i imam samo jedno pitanje da postavim svim institcijama i relevantnim faktorima u Republici Srpskoj: koga birate za partnera? Da li vam je partner narod ili neke firme koje su juče otvorene i koje iza sebe nemaju niti jedan jedini uspješan projekat kojim bi se mogli ohvaliti? – pita Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA