Ko prisluškuje? Špijunski softver pronađen u Evropskom parlamentu

Evropski parlament saopštio je da je na telefonima političara i osoblja svog pododbora za odbranu pronašao tragove špijunskog softvera, prenosi "Politiko".

Ko prisluškuje? Špijunski softver pronađen u Evropskom parlamentu
FOTO: Depositphotos

U internom mejlu Evropskog parlamenta, navodi se da su mobilni aparati pogođeni nametljivim softverskim alatima za nadzor, te je svim poslanicima savjetovano da telefone odnesu u aj-ti službu ove institucije kako bi bili provjereni. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Evropski parlament je u visokoj pripravnosti zbog sajber napada i potencijalnog stranog miješanja uoči izbora za EU zakazanih za jun, navodi "Politiko".

Takođe, u decembru je izvijestio da je interna revizija pokazala da sajber bezbjednost ove institucije "još nije ispunila industrijske standarde" i da "nije u potpunosti u skladu sa nivoom prijetnje" koju predstavljaju hakeri koje sponzorišu države i druge prijeteće grupe.

Zamjenik portparola parlamenta Delfin Kolard rekla je da su "tragovi pronađeni u dva uređaja", te da su zato članovima odbora proslijeđeni mejlovi u kojima se pozivaju da provjere telefone, prenosi "RT".

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Politiko" podsjeća da su 2022. godine istraživači otkrili da su telefoni članova katalonskog Pokreta za nezavisnost, uključujući političare EU, bili zaraženi špijunskim softverima poput "Pegaza".

Članovi Evropskog parlamenta su 2022. godine osnovali poseban istražni odbor za istraživanje ovog pitanja koji je provjeravao niz skandala u zemljama uključujući Španiju, Grčku, Mađarsku i Poljsku i saopštio da su najmanje četiri vlade u EU zloupotrijebile hakerske alate radi političke dobiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA