SKUD "Semberija" - tradicija u najčistijem obliku

Misija Srpskog kulturno-umjetničkog društva /SKUD/ "Semberija", koje ove godine slavi 70. rođendan, jeste čuvanje tradicije u što izvornijem obliku, navodi direktor SKUD-a Branka Marković Savčić.

SKUD "Semberija" - tradicija u najčistijem obliku
FOTO: Srna

ZNAČAJ TRADICIJE TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Sama riječ `tradicija` predstavlja prenošenje znanja, vještina i običaja sa generacije na generaciju unutar jedne kulture. Tako naša sekcija narodnih igara, koja je ujedno i najbrojnija, ima na repertoaru veliki broj koreografija koje nastojimo da izvodimo u što izvornijem obliku", rekla je Savčićeva za Srnu.

Za taj posao zaduženi su koreografi i asistenti čiji rad nije nimalo lak jer je interesovanje za narodne igre veliko.

Savčićeva napominje da je, nakon posljednjeg upisnog roka, SKUD "Semberija" morao da organizuje audiciju, s obzirom na to da rad u prepunoj sali ne donosi dobre rezultate.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

KREATIVNA GUŽVA U ULICI PATRIJARHA PAVLA

U bijeljinskoj Ulici patrijarha Pavla na broju jedan vri kao u košnici. Tu se razliježe dječiji smijeh, odzvanjaju akordi i čuju se raskošni vokali.

Usput se čuje zujanje šivaće mašine, udaranje brda na tkačkom razboju, kao i zveckanje pletećih igala.

To je SKUD "Semberija", u kojem djeluje sedam grupa u sekciji narodnih igara sa oko 200 igrača, uzrasta od šest do 73 godine.

"Ovaj podatak svakako ohrabruje jer pokazuje da očuvanje naše tradicije neće biti dovedeno u pitanje. Da bi mladi bili redovni na probama, motivišemo ih prvenstveno putovanjima i druženjem, a kada čuju prve aplauze publike prestaju i najmanje dileme hoće li biti članovi SKUD-a i promoteri kulture", ističe Savčićeva.

Isto se može reći i za Veliki narodni orkestar SKUD-a "Semberija", kojim rukovodi profesor muzike Željko Đukanović, koji već pravi pripreme na osnivanju dječijeg orkestra.

"Već duže postoji potreba i namjera da osnujemo dječiji orkestar, ali od redovnih obaveza do sada nismo uspjeli da se okupimo i počnemo sa radom. Zato nam je u planu da u narednom periodu polako počnemo sa pripremama. Najveći problem je nedostatak kadra, odnosno asistenta koji bi pomogao u radu i Velikog i dječijeg orkestra, kao i na probama sa ženskom i muškom vokalnom grupom", navodi Savčićeva.

INTERESOVANJE ZA ČLANSTVO PREVAZILAZI FINANSIJSKU MOĆ

Posebno bogatstvo SKUD-a "Semberija" predstavlja radionica ručnih radinosti u kojoj se uči tkanje, šivenje, pletenje, vez i heklanje.

"Nekada su sve seoske kuće, a i mnoge gradske, imale tkačke razboje i tako su domaćice same proizvodile ćilime, prekrivače i suknene odjevne predmete. Danas ta vještina ima poseban značaj, a tkanjem se i u ovo vrijeme visokih tehnologija mogu dobiti korisni proizvodi", podsjeća Savčićeva.

Za 70 godina postojanja, SKUD "Semberija" je promijenio mnogo adresa, selio se od nemila do nedraga, dok se nije skrasio na sadašnjoj adresi.

"Radili smo u godinama kada smo imali novca, ali ih je više bilo kada smo jedva sastavljali kraj sa krajem. Danas stvaramo u pristojnim prostorijama, a finansira nas budžet grada Bijeljine. Imamo oko 450 članova, a što se tiče interesovanja, mogli bi ih imati i više da imamo više prostora na raspolaganju i da možemo angažovati još saradnika", ukazuje Savčićeva.

Ona kaže da će 2023. godinu pamtiti po tri inostrane turneje - u Štutgart, Rimini i Zlatne Pjasce, na obali Crnog mora.

OVE GODINE CENTRALNO MJESTO PRIPADA JUBILEJU

"Postavili smo i tri nove koreografije, te vratili na scenu jednu koju duže vrijeme nismo igrali. Sve u svemu, jedna uspješna godina je za nama", ističe Savčićeva.

Ona dodaje da je u 2024. godini pred SKUD-om jubilej - sedam decenija postojanja.

"Imamo mnogo ideja i želja, a šta će biti realizovano prvenstveno zavisi od finansija. Još nismo utvrdili redoslijed kojim ćemo se predstavljati, ali svakako slijedi izložba kao retrospektiva našeg postojanja od 1954. godine pa do danas", napominje Savčićeva.

Zatim slijede izdavanje monografije, dječiji festival, festival izvođačkih ansambala, festival veterana, modna revija narodnih nošnji Balkana, inostrane turneje, te nekoliko gostovanja u regionu.

Biće toga još, kao što je godišnji Nikoljdanski koncert.

"Kroz naš rad, naša kultura i tradicija žive i opstaju, a nas to raduje jer se osjećamo kao korisni članovi društvene zajednice", navodi direktor SKUD-a "Semberija" Branka Marković Savčić.

Priredila: Zorica SIMEUNOVIĆ

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA