Efekti rasta minimalca biće poznati u martu

Prosječna neto plata isplaćena u Republici Srpskoj u januaru iznosila je 1.312 KM i nominalno je veća za 0,6 odsto u odnosu na decembar prošle godine, a efekat povećanja minimalca na prosječna primanja radnika biće poznat krajem marta.

Efekti rasta minimalca biće poznati u martu

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najviša prosječna neto plata od 1.758 KM u januaru je isplaćena u oblasti finansijskog poslovanja i djelatnosti osiguranja, a najniža u građevinskom sektoru i to 981 marku. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Statističari su izračunali da je prosječna bruto plata isplaćena u januaru iznosila 2.001 KM.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić pojasnila je za “Glas” da u podacima o platama isplaćenim u januaru nisu vidljivi realni efekti povećanja minimalca sa 700 na 900 KM jer januarska plata nije mogla biti isplaćena u istom mjesecu.

- Riječ je o plati koja je zarađena u decembru, a isplaćena u januaru. Plus ako je, recimo, bilo kašnjenja u isplatama od ranijih mjeseci, to je takođe uračunato u to. Novoobjavljeni podaci nemaju veze sa rastom minimalca. Realne pokazatelje o efektima povećanja najniže plate imaćemo u martu, kada budu objavljeni podaci o isplatama u februaru. Očekujemo da rast prosječne plate bude iznad deset odsto - pojasnila je Mišićeva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema podacima Zavoda za statistiku, Republika Srpska je u spoljnotrgovinskom poslovanju sa inostranstvom u januaru ostvarila izvoz od 350 miliona KM, što je za 14,8 odsto manje nego u istom mjesecu prošle godine.

U januaru je vrijednost ostvarenog uvoza bila 437 miliona KM ili za 4,2 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom bila je 80,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA