Istraživanje pokazalo kako jogurt utiče na organizam

Istraživanje je otkrilo da probiotici u proizvodima od jogurta mogu da smanje upalu i da ojačaju imuno sistem.

Istraživanje pokazalo kako jogurt utiče na organizam

Mnogi ljudi konzumiraju jogurt jer su svjesni njegovih prednosti – visokog sadržaja kalcijuma, probiotika i proteina. Jogurt takođe pijemo kada želimo nešto zdravo, što će nas zasititi. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ali, postoji i zabrinutosti u vezi sa mliječnim jogurtom. Naime, smatra se da izaziva upalu u tijelu, što može dovesti do nekih infekcija, bolesti i poremećaja.

Ipak, posljednje istraživanje tvrdi suprotno -otkriveno je da probiotici u proizvodima od jogurta zapravo mogu da smanje upalu i da ojačaju imunološki sistem.

Naime, dva istraživača koji su sproveli univerzitetsku studiju otkrili su da molekuli probiotika u kefiru (tečnom napitku koji je veoma sličan jogurtu) značajno smanjuju nivo zaraženosti određenim agensom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U sljedećoj studiji, naučnici su otkrili da su isti molekuli djelovali i kao protivupalna sila protiv nekih modela virusnih bolesti.

“Naše istraživanje po prvi put baca svjetlo na mehanizam pomoću kojeg probiotici fermentisani mlijekom mogu da zaštite od patogenih infekcija i pomognu imunološkom sistemu”,  rekao je profesor Raz Jelinek, potpredsjednik za istraživanje i razvoj na Univerzitetu “Ben Gurion” u Negevu, prenosi Krstarica.

Ovo će vjerovatno dovesti do novih istraživanja za bolje razumijevanje, ali u međuvremenu, nalazi ove studije mogli bi da budu još jedan razlog više za konzumiranje jogurta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA