Florida donijela zakon o zabrani društvenih mreža djeci ispod 16 godina

Parlament Floride pod republikanskom kontrolom donio je zakon o zabrani društvenih mreža djeci ispod 16 godina, potez za koji pristaše tvrde da će zaštititi maloljetnike od online rizika za njihovo mentalno zdravlje.

Florida donijela zakon o zabrani društvenih mreža djeci ispod 16 godina
FOTO: RITCHIE B. TONGO/EPA

Mjera, koja sada ide na potpis republikanskom guverneru Ronu DeSantisu, zahtijeva od društvenih mreža da ukinu račune svih ispod 17 godina. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Zastupnički dom je zakon usvojio sa 108 glasova za i sedam protiv, nekoliko sati nakon što je Senat dao svoje konačno odobrenje.

DeSantis, koji nije otkrio hoće li potpisati mjeru, prošli mjesec je izrazio zabrinutost o potencijalnom kršenju prava na privatnost.

Pristalice su rekle da će zakon štititi djecu od štetnih efekta društvenih medija poput anksioznosti, depresije i drugih mentalnih bolesti te da će biti na dobrobit onima koje takve platforme koriste prekomjerno, prenosi Hina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kritičari kažu da zakon krši prvi amandman američkog ustava koji jamči slobodu govora i da bi roditelji, a ne vlada, trebali donositi takve odluke.

Utah je u martu 2023. postala prva savezna američka država koja je usvojila zakone o regulaciji dječjeg pristupa društvenim mrežama, a uskoro su mu se pridružili Arkansas, Louisiana, Ohio i Teksas, prema analizi pripremljenoj uoči donošenja zakona na Floridi. Analiza kaže da i brojne druge savezne države razmišljaju o sličnim regulativama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA