Javni servis BiH dobija 4 miliona KM, a koje medije u Srpskoj će Vlada častiti sa 3 miliona

  • BiH
  • 24. Feb 2024.

Savjet ministara BiH odlučio je kako će biti raspoređeno deset miliona maraka od dijela sredstava akumuliranog viška prihoda nad rashodima Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Javni servis BiH dobija 4 miliona KM, a koje medije u Srpskoj će Vlada častiti sa 3 miliona
FOTO: FENA/ALMIR RAZIĆ

Prema odluci od 9. februara, Javnom radiotelevizijskom servisu BiH pripala su 4.000.000 KM, a vladama Republike Srpske i FBiH po 3.000.000 maraka. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

BHRT je obavezan da svoje milione potroši na nabavku opreme za studijske i produkcijske kapacitete za proizvodnju signala u HD rezoluciji i otplatu prava za prenos Evropskog prvenstva u fudbalu 2024. godine i Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine.

A enitetske vlade? One svoja tri miliona treba da koriste “za podsticaj razvoju sektora elektronskih medija i stvaranje preduslova za jačanje medijskog pluralizma, a u skladu s odlukama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srpske”.

-Cilj dodjele sredstava je podrška i unapređenje rada elektronskih medija u pogledu stvaranja boljih pretpostavki za kvalitetniju proizvodnju programa u skladu s novim tehnološkim standardima – piše u odluci Savjeta ministara BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Vlade RS i FBiH dužne su do 31.12.2025. godine dostaviti izvještaj o namjenskom utrošku doznačenih sredstava Savjetu ministara BiH.

Kada je riječ o BHRT, njihovih četiri miliona na računi će biti možda već u ponedjeljak. Kako je najavljeno iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH, ministar Edin Forto i generalni direktor RTV BiH Belmin Karamehmedović potpisaće 26. februara 2024. godine Sporazum kojim se na osnovu odluke Savjeta ministara obezbjeđuju 4 miliona KM za Javni RTV sistem BiH.

U suštini, ovim se realizuje dogovor političkih lidera sa sastanka u Laktašima 20. januara 2024. Jedna od tačaka sporazuma koji je procurio u javnost bila je upravo trošenje novca RAK BiH.

-Od sredstava RAK prikupljeno je 37 miliona KM. Od tog iznosa 10 miliona KM ide za medije (40 odsto BHRT, 30 odsto za medije u Republici Srpskoj i 30 odsto za medije u FBiH, uplaćuje se vladama da dalje raspoređuju). Iznos od 27 miliona KM se dijeli tako što se prvo izračuna koliko mora ostati Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, a ostalo će se prebaciti entitetima za projekte – piše u sporazumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA