Radnu sedmicu trajno skratili na 4 dana, plata ista: Sindikati u Evropi traže od poslodavaca i vlasti da se ugledaju na Britance

Pojedine britanske kompanije su trajno uvele četvorodnevnu radnu sedmicu, i to nakon najvećeg svjetskog testiranja, koje je potvrdilo da ovakva organizacija rada povećava produktivnost i zadovoljstvo radnika.

Radnu sedmicu trajno skratili na 4 dana, plata ista: Sindikati u Evropi traže od poslodavaca i vlasti da se ugledaju na Britance
FOTO: GRAMMER AD/RAS SRBIJA

Zapravo, većina kompanija, koje su učestvovale u testiranju, trajno su uvele četvorodnevnu radnu sedmicu dok su svi menadžeri kazali da je četvorodnevna radna sedmica imala pozitivan učinak. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Šestomjesečno testiranje je provedeno 2022. godine, a u njemu je učestvovala 61 kompanija. Rezultati testiranja su objavljeni ranije ove sedmice.

Utvrđeno je da je intenzitet rada ostao niži, da se zadovoljstvo poslom povećalo nakon početka testiranja četvorodnevne radne sedmice, da je 96 posto zaposlenih zadovoljnije privatnim životom te da 86 posto zaposlenih osjećaju da bolje rade.

Pandemija korona virusa je podstakla na razmatranje i ispitivanje četvorodnevne radne sedmice širom Evrope.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Četvorodnevna radna sedmica podrazumijeva rad 4 dana tokom sedmice, uz istu platu, benefite i radno opterećenje.

Istraživanjem u Velikoj Britaniji je utvrđeno da su kompanije skratile radno vrijeme u prosjeku za 6,6 sati, što je dovelo do toga da radna sedmica ima 31,6 sati.

Sindikati širom Evrope pozivaju vlasti da uvedu četvorodnevnu radnu sedmicu, ali vlasti oklijevaju u tome, prenosi Euronews.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA