Haos u Briselu: Nad gradom se vidi crni dim, lete i suzavci (FOTO, VIDEO)

Bijesni poljoprivrednici zapalili su danas u Briselu hrpe guma u znak protesta zbog konkurentnih niskih cijena u supermarketima i sporazuma o slobodnoj trgovini.

Haos u Briselu: Nad gradom se vidi crni dim, lete i suzavci (FOTO, VIDEO)
FOTO: Tanjug / Nezavisne

Više od 900 traktora blokiralo je dijelove Brisela nedaleko od lokacije na kojoj se danas sastaju ministri poljoprivrede Evropske unije kako bi razgovarali o krizi u sektoru poljoprivrede. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Interventna policija u glavnom gradu Evropske unije ispalila je vodene topove na protestante koji su ih gađali flašama i jajima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Seljaci su policiju gađali i gnojivom te narandžama.

Jedan je farmer prekrio saobraćajnuci u blizini stanice Maelbek slamom, a potom su ljutiti protestanti zapalili dio slame. Jajima gađaju i zgradu Leks, jednu od evropskih institucija u blizini Šumanova trga.

Dim se osjeća u blizini mjesta gdje je policija koristila vodene topove za razbijanje protesta. Za odbranu evropskih institucija od protestanata koristili su bodljikave žice i betonske barijere.

Nekoliko traktora probilo je jednu barijeru.

Neki od protestanata slikovito su opisali svoje nezadovoljstvo zbog, kako kažu, polagane smrti poljoprivrede.

"Kao dijete sanjaš o tome, a kao odrastao čovjek umreš od toga", rekao je jedan seljak, prenosi Jutarnji list.

Protest od ranog jutra dovelo je do poremećaja u javnom prevozu, pa je tako nekoliko tunela, saobraćajnica i metro stanica zatvoreno za javnost.

Poljoprivrednici protestuju širom Evrope, pozivajući na bolje prihode, manje birokratije i osuđujući nepoštenu konkurenciju jeftine ukrajinske robe koja se uvozi kako bi se pomoglo Kijevu u ratnim naporima. Takođe se žale zbog strogih pravila o zaštiti okoline.

Protest poljoprivrednika, koji su se proširili Evropom, dolaze u trenutku kada se vidi da bi krajnja desnica, za koju poljoprivrednici predstavljaju sve veće biračko tijelo, mogla nizati uspjehe na izborima za Evropski parlament u junu.

Protestuje se i u Madridu gdje su seljaci iz cijele Španije duvali zviždaljke, udarali bubnjeve i zvonili pozivajući EU da smanji birokratiju i odustane od nekih izmjena u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (CAP).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

29°

  • 20:00

    26°C
  • 23:00

    22°C
  • 02:00

    16°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

137 cm

Promjena: -6cm

Sava Jamena

379 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 14. Apr 2024. 15:00

Korona virus u Bijeljini
Ukupno slučajeva

13858 +12

Preminule osobe

351 +0

Podaci ažurirani: 06. Sep 2022.

BDBOX oglasi SVI OGLASI