Čedomorstvo - najopasniji vid nestajanja naroda

Broj abortusa u Republici Srpskoj, kako se pretpostavlja, 10 puta je veći od zvanične brojke od 1.300 godišnje, rečeno je danas u Bijeljini na Pedagoškom fakultetu gdje je prikazan film i organizovana diskusija o abortusu i demografskom propadanju, a studenti upozoreni da ta odluka može da ima nesagledive posljedice za buduće reproduktivno zdravlje.

Čedomorstvo - najopasniji vid nestajanja naroda

Projekciju filma ruske autorke Elene Piskareve "Pravo na izbor" organizovali su bijeljinsko Udruženje građana "Roditelji za prava djece" i Organizacija "Savez za život" iz Srbije.

Ginekolog iz Bijeljine Darko Marković rekao je da je situacija u Republici Srpskoj identična, kao i u matici Srbiji i da depopulacija traje od 2008. godine, a kao glavni problem je naveo što se želja za potomstvom kasno rađa.

Marković je rekao da u Republici Srpskoj majke prvo dijete u prosjeku rađaju u 29. godini, ali većina i nakon 35, a da je broj abortusa, kako se pretpostavlja, deset puta veći od zvaničnih više od 1.300 godišnje. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA



On je poručio da je abortus najgore kontraceptivno sredstvo i može da ima nesagledive posljedice za buduće reproduktivno zdravlje, što je zajednička briga žena i muškaraca.

"Sve je u edukaciji", ocijenio je ovaj stručnjak i založio se za uvođenje seksualnog vaspitanja koje će obavljati medicinski profesionalci.

Biljana Spasić iz Organizacije "Savez za život" iz Srbije rekla je da je 20 godina u misiji obavještavanja srpskog naroda o sumornim demografskim kretanjima, sa ciljem da nametne ovaj problem i njegovo rješavanje u društvu, čemu je posvećen i događaj u Bijeljini.

"Mnogo je vidova nestajanja, a najopasniji je čedomorstvo, koje medicina zove abortus. Pretpostavlja se da su tri Srbije do sada nestale u tom stradanju sopstvene dece", rekla je Spasićeva i navela da je Rusija jedna od zemalja sa snažnim i pozitivnim mjerama i rezultatima u rješavanju ovog problema.

Spasićeva je, uoči projekcije filma, napomenula da svi treba da stanu u zaštitu života i da uče od njih.

Dekan Pedagoškog fakulteta Dalibor Stević napomenuo je da su sve aktivnosti ove visokoškolske ustanove usmjerene na širinu obrazovanja i kompetenciju studenata koji će u budućnosti obrazovati djecu, kao i da je tema koja se obrađuje od životnog značaja za svako društvo.

"Mnogo negativnih uticaja imamo sa svih strana, a imamo i svoje tradicionalne vrijednosti kojih se vrlo često olako rješavamo jer nam pomodarstvo nameće da nam je sve sa strane mnogo bolje i sjajnije. Bitno je da nas ima što više", izjavio je Stević novinarima.

On je rekao da na ovom fakultetu imaju toleranciju i pružaju podršku studentima koji su i roditelji, što nije tako često, ali imaju studente i sa petoro djece. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA