Donirana 22 multisenzorska sistema za nadzor

  • BiH
  • 27. Feb 2024.

Svečana ceremonija primopredaje 22 multisenzorska sistema za nadzor, donacija Vlade Japana, koji će policijskim agencijama u BiH omogućiti veću mobilnost i lakši nadzor granice, održana je danas u sjedištu Granične policije u Sarajevu.

Donirana 22 multisenzorska sistema za nadzor
FOTO: Srna

Ovom donacijom multisenzorski sistemi za nadzor biće instalirani na 20 patrolnih vozila Granične policije i dva patrolna vozila MUP-a Republike Srpske, koje je ranije donirala Vlada Japana policijskim agencijama u BiH. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema riječima ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nenada Nešića u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova za instalaciju, rukovanje i upotrebu sistema za nadzor obučena su 44 policijska službenika.

"Japanska donacija će pomoći i olakšati rad policijskih službenika na terenu, što će doprinijeti poboljšanju efikasnosti rada nadležnih organa za sprovođenje zakona u oblasti borbe protiv ilegalnih migracija, ali i u drugim oblastima rada", rekao je Nešić.

On je podsjetio da je ova donacija realizovana na osnovu sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Japana o bespovratnoj pomoći u iznosu od nešto više od tri miliona evra, te dodao da ga raduje da su japanskom donacijom obuhvaćeni svi nivoi vlasti u BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac rekao je da su u toku prethodne sedmice pripadnici MUP-a Republike Srpske prošli obuku za ugradnju i upotrebu mobilnih nadzornih sistema, koja će se koristiti u borbi protiv ilegalnih migracija, kao i u podizanju stepena bezbjednosti na viši nivo.

Ambasador Japana u BiH Masami Kinefuči istakao je da je današnja donacija sistema za nadzor nastavak prošlogodišnje donacije kada je policijskim agencijama u BiH dodijeljeno ukupno 37 patrolnih vozila, te izrazio nadu da će nabavka vozila i opreme doprinijeti poboljšanju kapaciteta Granične policije BiH, te podržati proces pristupanja EU.

On je naglasio da od kraja rata Japan daje podršku poboljšanju kvaliteta života građana BiH, kao i reformama za članstvo u EU, navodeći da je ova zemlja do danas BiH donirala nešto više od 800 miliona KM.

"Nadamo se da će se ova oprema dugo koristiti, kao i oprema koju smo donirali u prošlosti, te da će postati simbol dobrih bilateralnih odnosa između dvije zemlje", naveo je ambasador.

Direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković zahvalio je Vladi Japana za donaciju opreme koja je, kako je rekao, od velikog značaja za pripadnike Granične policije i koja će biti korištena prilikom obavljanja aktivnosti i preduzimanja radnji i mjera sa ciljem suzbijanja kriminaliteta i zaštite granice.

"Zahvaljujući donacijama međunarodnih partnera Graničnoj policiji, kao što je Vlada Japana, jačanje materijalno-tehničkih kapaciteta značajno pomaže policijskim službenicima da unaprijede operativnu efikasnost na terenu", istakao je Kuprešaković.

Nakon svečane ceremonije primopredaje specijalističke opreme, u sjedištu Granične policije svečanu zakletvu položila su 22 kadeta i primljena su u ovu policijsku agenciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA