AI dovodi do nestanka 75 miliona radnih mjesta, ali i otvaranja 133 miliona novih

Čak 75 miliona radnih mjesta u svijetu nestaće uslijed brzog razvoja vještačke inteligencije, ali će se zahvaljujući njoj otvoriti 133 miliona novih, rečeno je na panelu “Moć vještačke inteligencije - percepcija i stvarnost” u organizaciji nedeljnika NIN.

AI dovodi do nestanka 75 miliona radnih mjesta, ali i otvaranja 133 miliona novih
FOTO: Depositphotos

Stručnjaci smatraju da je razumjevanje jednostavnih i kompleksnih pitanja već  na strani veštačke inteligencije (AI) u odnosu na razumjevanje prosječne osobe. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Potreba za stručnjacima u oblasti veštačke inteligencije, analitike i informatike raste i vjeruje se da će vještačka inteligencija izmijeniti mnoge aspekte u privredi i svakodnevnom životu, počev od medicine i poljoprivrede do filmske i muzičke industrije.  
Profesor Ekelektrotehničkog fakulteta u Beogradu Boško Nikolić rekao je na panelu, u hotelu Hilton, da industrija i obrazovanje mogu doživeti automatizaciju zahvaljujući vještačkoj inteligenciji.

“Čini mi se da najveći pomak, posebno u našem okruženju, možemo da napravimo u oblasti industrije, počev od elektrodistribucije”, kazao je Nikolić.

Kako je naveo, vještačka inteligencija može da unapredi obrazovni sistem putem personalizovanog učenja odnosno prilagođavanja obrazovanja afinitetima i dostignutom nivou znanja učenika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

“Može da pomogne donekle protoku dokumenta i razumevanja dokumenta gde je možda ljudska komunikacija usko grlo i gde dolazi do problema”, rekao je Nikolić.

Naglasio je da se to odnosi na racionalne sisteme koji imaju ponavljajuće operacije.

Kada je riječ o tome koliko su ljudi spremni da prihvate vještačku inteligenciju, direktor sektora za podatke, analitiku i inteligentnu automatizaciju poslovnih procesa u Telekomu Srbije Siniša Arsić rekao je da oni koriste interne podatke kako bi napravili rješenja koja omogućavaju automatizaciju određenih procesa. 

“Kada pozovete naš kontakt centar, prvi dodir sa vama je AI. On suštinski sluša šta mu pričate i sa visokim procentom tačnosti pogađa šta vam je zaista potrebno, da li hoćete da aktivirati neku uslugu ili ste nezadovoljni nama kao operaterom”, istakao je Arsić.

Kako je naveo, glavni izazov u kreiranju aplikativnih rješenja zasnovanih na vještačkoj inteligenciji odnosi se na obradu podataka korisnika, njihovih interakcija i ponašanja, što je škakljiva tema.

“To je jedan izazov koji će morati da se prevaziđe da bismo bili u stanju da što bolje osluškujemo potrebe korisnika i da im kreiramo nešto što je potpuno zasnovano, odnosno personalizovano, prema njihovim potrebama. To je potrebno ako neko domaćinstvo, recimo, želi sportski sadržaj koji u potpunosti njima odgovara, ako ne žele da ih u toku radnog vremena uznemiravaju ili ukoliko žele da se obraćamo samo glavi porodice”, kazao je Arsić na panelu “Moć veštačke inteligencije - percepcija i stvarnost”.

Evropska unija je prije dva mjeseca postigla istorijski sporazum o setu zakona koji regulišu vještačku inteligenciju, a veliki jezički modeli, kao što je čet GPT, danas su njeni simboli.

Četu GPT bilo je potrebno samo pet dana da dostigne milion korisnika.

Poređenja radi, Instagramu je trebalo dva i po mjeseca za ovo dostignuće, Spotifaju pet, Dropboksu sedam, a Fejsbuku deset mjeseci. 

Tviteru je, s druge strane, trebalo čak dve godine, dok je Netfliksu trebalo tri i po godine da dostigne milion korisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA