Zelenski predlaže da Ukrajina i Balkan zajedno proizvode oružje

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, je na Samitu Ukrajine i jugoistočne Evrope u Tirani predložio da zemlje regiona i Ukrajina oforme zajedničku namjensku industriju i da zajednički proizvode oružje.

Zelenski predlaže da Ukrajina i Balkan zajedno proizvode oružje
FOTO: euronews

Na samitu, kojem je domaćin Edi Rama, predsjednik Albanije, borave i predsjednici i premijeri zemalja u regionu, kao i predstavnici Moldavije i Hrvatske. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Ponosni smo što u Ukrajini posluje oko 500 odbrambenih kompanija, ali to nije dovoljno da pobijedimo Putina. Vidimo probleme u snabdijevanju municijom, i zainteresovani smo da zajednički proizvodimo municiju sa vama", rekao je Zelenski, dodajući da bezbjednosni napori Ukrajine i balkanskih zemalja treba da se isprepliću i ojačaju, prenosi Tanjug.

On je istakao da Ukrajina i balkanske zemlje zaslužuju da budu dio evropske i evroatlantske zajednice.

''Smatramo da poštovanje svakog naroda i pravo na bezbjednost treba da budu univerzalni principi. Do toga se može doći kroz saradnju. Smatramo da svaka zemlja u Evropi koja održava principe evropske zajednice i želi da postane članica, zaslužuje punopravno članstvo u EU'', rekao je Zelenski.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije je u obraćanju na plenarnom sastanku u okviru Samita rekao da vjeruje da samo konstruktivni dijalog i diplomatska rješenja mogu dovesti do mira u Ukrajini.

"Republika Srbija će, kao i do sada, nastaviti da pruža, u okviru svojih mogućnosti, humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine, ostajući posvećena poštovanju međunarodnog humanitarnog prava", objavio je Vučić, a prenosi Tanjug.

U toku je usaglašavanje zajedničke deklaracije, a delegacija Srbije je tražila da se izbace dijelovi koji se odnose na uvođenje sankcija Rusiji, tvrdnji u deklaraciji da Rusija širi maligni uticaj u regionu, kao i navođenje Kosova kao države.

Vučića su zajedno dočekali Rama i Zelenski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA