Usvojen Program ekonomskih reformi BiH 2024-2026. godine

  • BiH
  • 28. Feb 2024.

Savjet ministara usvojio je danas na vanrednoj telefonskoj sjednici u novom tekstu Program ekonomskih reformi BiH 2024-2026. godine, fokusiran na ispunjavanje obaveza na evropskom putu.

Usvojen Program ekonomskih reformi BiH 2024-2026. godine
FOTO: DepositPhotos

Riječ je o ambicioznom paketu strukturnih reformi koje trebaju dati odgovor na globalne trendove, ubrzati konvergenciju BiH sa zemljama EU i riješiti preostale naslijeđene strukturne izazove, saopšteno je iz Savjeta ministara. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Strukturne reforme usmjerene su na rast konkurentnosti kroz tehnološku modernizaciju privrede i unapređenje poslovnog okruženja, povećanje efikasnosti poslovanja javnih preduzeća, uspostavljanje uslova za ubrzanje zelene tranzicije i stvaranje preduslova za digitalnu transformaciju.

Istovremeno je planirana i reforma u domenu tržišta rada kako bi se uskladilo obrazovanje i unaprijedili efekti aktivnih politika zapošljavanja.

Posebna pažnja posvećena je i ključnim dijelovima javnog sektora - sistemu socijalne i zdravstvene zaštite, koji doprinose ne samo konkurentnosti privrede, već i sveukupnom kvalitetu života i dugoročnom razvoju ljudskog kapitala u BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Program ekonomskih reformi, čijoj su izradi doprinijele institucije svih nivoa vlasti s kojima se odvijala saradnja putem entitetskih koordinatora, pripremila je Direkcija za ekonomsko planiranje prema smjernicama Evropske komisije na temelju priloga koje su dostavile nadležne institucije na svim nivoima u BiH prema Prijedlogu plana aktivnosti.

Na sjednici su doneseni odgovarajući zaključci radi obezbjeđivanja praćenja implementacije predloženih strukturnih reformskih mjera i sprovođenja zajedničkih dogovorenih Smjernica politika, koje su rezultat ekonomskog i finansijskog dijaloga 2024. godine.

Ovo je deseti Program ekonomskih reformi, koji će biti dostavljen Evropskoj komisiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA