Neizvjesno slanje novih bh. vojnika u Avganistan

  • BiH
  • 25. Jan 2013.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, koje upravlja odbranom i kreira vanjsku politiku naše zemlje, još ne zna hoće li prihvatiti zahtjev NATO-a i međunarodne vojne koalicije za učešće Oružanih snaga (OS) BiH u novoj mirovnoj misiju u Afganistanu nakon što bude okončana sadašnja Misija ISAF, prenose "Nezavisne".

Neizvjesno slanje novih bh. vojnika u Avganistan

Prema saznanjima "Nezavisnih", jučerašnja štura informacija sa sjednice Predsjedništva, u kojoj je navedeno da Predsjedništvo od Vijeća ministara BiH zahtijeva "procjenu opravdanosti budućeg učešća OS BiH u Afganistanu", upravo je u kontekstu najava o transformaciji Misije ISAF međunarodne vojne koalicije, ali i mogućeg povlačenja američkih borbenih jedinica iz Afganistana.

"Ministarstvo odbrane je od Predsjedništva BiH zatražilo 'načelnu saglasnost', što Predsjedništvo nije prihvatilo, nego od Interresorne grupe Vijeća ministara traži sigurnosnu procjenu nove misije.

Od BiH se traži da se izjasni o modalitetima svog novog učešća, a Predsjedništvo traži dobru procjenu o svemu, šta će zamijeniti Misiju ISAF, na koji način će koalicija biti prekomponovana i da li će BiH trebati slati neku novu vrstu jedinice", rečeno nam je u Predsjedništvu BiH.

Ovo nesumnjivo strateško pitanje za našu zemlju, od kojeg s jedne strane zavise unutrašnji politički odnosi u BiH, a sa druge put ka članstvu u NATO i položaj BiH u međunarodnoj zajednici, narednih dana i sedmica biće tretirano u najvišim institucijama izvršne vlasti u BiH.

Tim prije što ne treba zaboraviti da su se i prilikom svih ranijih odluka o slanju bh. vojnika u opasne mirovne misije vodile burne polemike u javnosti i među političkim faktorima.

Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH, koji je u ime svog ministarstva Predsjedništvo BiH i upoznao s novim zahtjevom NATO-a, kaže kako nema razloga da BiH odbije poziv u novu misiju. On pojašnjava da se od 2014. uloga NATO-a u Afganistanu mijenja iz aktivne u pasivnu.

"Za razliku od sadašnjih uslova, kada BiH ima 26 vojnih policajaca u vrlo trusnom području Kandahara, koji prate konvoje i pod komandom su SAD, uloga u novoj misiji bila bi lakša.

Od nas NATO zasad traži da razgovaramo o novoj misiji, ali mi nismo htjeli ući ni u razgovore bez Predsjedništva BiH. Zato smo tražili načelnu saglasnost", pojašnjava ministar Osmić, posebno apostrofirajući da Predsjedništvo, zahtijevajući dodatne procjene, na zahtjev NATO-a nije odgovorilo sa "ne".

"Naša procjena je da OS BiH mogu dati doprinos i u novoj misiji i od Vijeća ministara očekujemo pozitivan signal", ističe Osmić te naglašava da će svakako podržati mišljenje politike, odnosno Predsjedništva, kakvo god ono bude.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 20:00

    14°C
  • 23:00

    13°C
  • 02:00

    11°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

90 cm

Promjena: -2cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI