Predsjednik Srpske saglasan sa Fileom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je izuzetno posvećen rješenju pitanja "Sejdić-Finci" i da je u potpunosti saglasan sa stavovima koje je evropski komesar za proširenje Štefan File prezentovao pred Savjetom Evrope u Strazburu.

Predsjednik Srpske saglasan sa Fileom

"Smatram da nema ni razloga niti potrebe da EU dodatno koriguje uslove u vezi sa realizacijom odluke u predmetu `Sejdić-Finci protiv BiH`, kao ni o uspostavljanju mehanizma koordinacije", rekao je predsjednik Dodik, odgovarajući na pitanje Srne da prokomentariše Fileov govor na sjednici Savjeta Evrope održanoj juče u Strazburu.

Dodik je podsjetio da je i ranije rekao da je dogovoreni okvir između EU i političkih predstavnika iz BiH i više nego korektan, te bi zaista bilo neprimjereno da se sada očekuje dodatna fleksibilnost ili popustljivost predstavnika EU u tom smislu.

Dodik je izrazio uvjerenje da će ovaj put biti stavljena tačka na problem provođenja odluke "Sejdić-Finci".

"Očekujem da na bazi ranije iznesenih prijedloga sjednemo za sto i damo konstruktivan doprinos izradi akata koji će zadovoljiti odluku Suda u Strazburu. Jasno je da naš prijedlog ispunjava kriterijume odluke, te ne smatram da tu ima previše otvorenih pitanja. Očekujemo da ni drugi akteri neće ovaj problem koristiti za otvaranje nekih drugih političkih tema, te da ćemo svi dati maksimum, svjesni ozbiljnosti situacije", istakao je predsjednik Republike Srpske.

On je naglasio da se slaže sa ocjenama komesara Filea i da mu je drago da je ovaj put direktno upozorio da naredni izbori neće biti u skladu sa neophodnim standardima niti će biti prihvaćeni ukoliko odluka ne bude provedena.

"Mislim da objektivan i korektan pristup koji je EU zauzela prema BiH treba shvatiti kao privilegiju i da ta šansa mora biti iskorištena. Jedina ocjena sa kojom nisam saglasan jeste ona u vezi sa Dejtonskim sporazumom i smatram to nepotrebnom intervencijom komesara Filea. Što se tiče Republike Srpske, Dejtonski sporazum nema strukturalnih nedostataka. O toj temi se mora govoriti mnogo opreznije", poručio je predsjednik Dodik.

Evropski komesar za proširenje Štefan File poručio je juče u Strazburu predstavnicima vlasti u BiH da po pitanju provođenja odluke `Sejdić-Finci` treba da budu razbijena dva mita.

"Prvo, nije tačno da će članice EU na kraju spustiti kriterijum za zahtjev za članstvo, ukoliko vlasti BiH nastave da bilježe neuspjehe u naporima da se postigne zajedničko rješenje. Drugo, isto tako je netačno da će oklijevanje u provođenju odluke `Sejdić-Finci` dovesti do pogodnije situacije nakon izbora, jer za takve izbore smatraćemo da nisu ispunili neophodne standarde. Rješenje je potrebno odmah", poručio je File u govoru pred Savjetom Evrope u Strazburu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA