Srpska, FBiH i Srbija postigle dogovor o gradnji HE Buk Bijela

  • BiH
  • 29. Feb 2024.

Nermin Nikišić, predsjednik Vlade Federacije BiH, je u emisiji Kliks Studio izjavio da je postignut dogovor oko izgradnje Buk Bijele, hidrocentrale na Drini koju bi zajedno trebalo da izgrade BiH i Srbija.

Srpska, FBiH i Srbija postigle dogovor o gradnji HE Buk Bijela
FOTO: ers.ba

Kako je rekao Nikšić, postigao je dogovor s Radovanom Viškovićem, predsjednikom Vlade Republike Srpske, da dvije elektroprivrede u BiH dobiju po 25 odsto udjela u ovom objektu, a da Republika Srbija dobije preostalih 50 odsto. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"To je nešto što radimo da bi bilo na planu osiguranja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora", rekao je Nikšić.

Precizirao je da je ovaj projekt važan jer će pomoći BiH da njeni privrednici nemaju smetnji prilikom izvoza svoje robe u EU koja će uskoro biti dodatno oporezovana ako se proizvodi iz energetskih izvora koji nisu obnovljivi.

"Mi ćemo po svaku cijenu nastojati da zadržimo suverenitet snabdijevanja električnom energijom kad su u pitanju Federacija i BiH. A naravno da to podrazumijeva da se i druga strana složi i da to zajedno odrade", rekao je Nikšić, prenose Nezavisne.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA