Fond trudnicama refundira 700 KM za prenatalne testove - da li su u udruženjima zadovoljni

Trudnicama u Srpskoj koje budu radile neinvazivne prenatalne testove s ciljem dobijanja informacije o zdravlju bebe, biće refundirani troškovi u iznosu od 700 maraka, što u pojedinim udruženjima smatraju premalim iznosom s obzirom na to da cijena pomenute analize dostiže i do 1.600 KM.

Fond trudnicama refundira 700 KM za prenatalne testove - da li su u udruženjima zadovoljni
FOTO: AllaSerebrina/DepositPhotos

Predsjednica zvorničkog udruženja “Bebe 1” Nikolina Oro kazala je za “Glas” da je razočarana činjenicom da se tako malo ulaže u roditeljstvo. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Ovo izdvajanje za prenatalne testove nije ništa drugo nego socijalno davanje. Par mora da podigne kredit da uradi prenatalni test i onda na ime toga dobije pomoć na kaščicu, a njemu ostaje kredit i sve one kamate koje sljeduju - kazala je Oro.

Dodala je da troškove na ime prenatalnih testova Fond refundira novcem poreskih obveznika.

- Stalno se priča kako se nama izlazi u susret i da imamo pravo na nešto besplatno. Ništa to nije besplatno, to je sve naš novac, koji je izdvajan od ličnih primanja. Iz tog razloga ne vidim zašto nam se onda ne isplati cijeli iznos - kazala je Oro.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

S druge strane, predsjednica trebinjskog Udruženja porodica sa problemom steriliteta “Bebe” Snježana Misita smatra da je bolje i tih 700 maraka, nego da parovi sav trošak moraju sami snositi.

- U pitanju je ozbiljan projekat, kako za porodicu, tako i za cijelo društvo - rekla je Misita.

Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja RS usvojio je izmjene Programa neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnica (NIPT) za ovu godinu kojim se omogućava nadoknada troškova za ove analize, ukoliko prethodno postoji preporuka ginekologa iz zdravstvene ustanove koja ima ugovor sa njima. Pomenutim programom, kako su istakli u Fondu, preciziran je paket NIPT koji će biti refundiran, a koji obuhvata određivanje rizika za poremećaje hromozoma kod fetusa, odnosno za otkrivanje Daunovog sindroma, Patau ili Edvards sindroma.

- Prema tome, osiguranicima će biti nadoknađeni troškovi u iznosu od 700 KM koji je definisan cjenovnikom Fonda - kazali su u Fondu, koji se na ovaj korak odlučio jer je od stupanja na snagu novog Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju prošlo više od godinu dana, a imajući u vidu da Univerzitetski klinički centar (UKC) RS još nije završio proceduru u vezi sa prenatalnim testovima.

Iz tog razloga Fond je, uz saglasnost Upravnog odbora, izvršio korekciju propisa kako bi mogao da refundira troškove prenatalnih testova.

- Uz zahtjev se, pored ove preporuke, prilaže i račun sa specifikacijom i dokument o izvršenom plaćanju (izvod iz banke, uplatnica) koji glasi na ime osiguranog lica ili člana porodice, kao i kopija tekućeg računa - objasnili su u Fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA