Da li će BiH vratiti obavezno služenje vojnog roka?

  • BiH
  • 01. Mar 2024.

Globalni geopolitički izazovi nameću potrebu za jačanje sigurnosnih kapaciteta.

Da li će BiH vratiti obavezno služenje vojnog roka?

To je i jedan od razloga zbog kojeg su pojedine evropske države, ali i susjedi odlučile da uvedu ili vrate obavezu služenja vojnog roka. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

BiH, za sada, neće krenuti tim stopama. Osim što izostaje politička saglasnost, nedostaje nam i novca.

Od evropskih država vojni rok obavezan je u Bjelorusiji, Estoniji, Litvaniji, Finskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Ukrajini, Kipru, Švajcarskoj, Grčkoj, Austriji i Turskoj. Razloge “za” i “protiv” ove ideje vagaju i susjedi. U Srbiji je pokrenuta inicijativa za ponovnim uvođenjem vojnog roka, dok Hrvatska sprema poligon za svojevrsnu obuku. BiH, s druge strane, nema konkretan pristup ovoj temi, jer nisu stečeni uslovi za njeno elaboriranje, navode za N1 iz ministarstva odbrane BiH.

“Članom 79. Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine koji je predložila Komisija za reformu odbrane definisano je da se „Vojna obaveza regulisana entitetskim zakonima ukida na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine 1. januara 2006. godine“. U skladu sa odredbama tog člana ukinuto je i služenje vojnog roka, jer je isto bilo dio vojne obaveze. Ukidanje vojnog roka bio je dio reforme odbrambenog sistema u našoj zemlji, dakle dio jednog djelotvornog procesa stvaranja jedinstvenog Ministarstva odbrane BiH i jedinstvenih, modernih i operativnih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”, naveli su.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Rezultati istraživanja Centra za bezbjednosne studije iz Sarajeva pokazuju da 90% ispitanika podržava ovu ideju. Treba li vratiti obavezu služenja vojnog roka, pitali su i građane Sarajeva. Oni koji za to jesu, kao argumente navode, ne samo bezbjednost jedne države, nego i pedagoške navike mladih.

“Jesam, ja sam služio vojsku, To je korisno. Treba znati koristiti i oružje i odbranu i samoodbranu”, rekao je jedan od građana.

Vraćanje vojnog roka u BiH u ovom trenutku niti je potrebno, niti je moguće, stava je ministar državne bezbjednosti.

“Takođe, smatram da oružane snage treba rasformirati, te umjesto njih ojačati civilne zaštite, kako bi bili spremni u slučaju eventualnih prirodnih katastrofa i pomoći ljudima širom BiH. Oružane snage u ovom obliku zaista ne služe svojoj svrsi”, rekao je Nenad Nešić.

A granicu, prema njegovim riječima, eventualno mogu zaštititi pripadnici Granične policije, uz pomoć drugih policijskih agencija. Osim toga, upućeni podsjećaju na to da vojni rok, itekako, košta, te da u budžetu nema mjesta za ovu svrhu.

“Shodno Zakonu o odbrani, Oružane snage BiH imaju tu profesionalnu aktivnu komponentu i imaju rezervni sastav. Nije predviđeno da u svom sastavu da imaju vojnike koji bi služili obavezan vojni rok”, rekao je Safet Mušić, stručnjak za bezbjednost.

Da se kuća gradi od temelja, a ne od krova, odnosno, da je važnije baviti se stvarnim problemima koji opterećuju bh. Oružane snage, koje vape za modernizacijom, smatraju i pojedini državni parlamentarci.

Barem za sada, državno ministarstvo odbrane stavilo je tačku na ovu temu i samim tim suzilo prostor za dalje kalkulacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA