Novi smjerovi u srednjim školama: Male maturante u Srpskoj bi mogla dočekati ova zanimanja

Mali maturanti u Republici Srpskoj prilikom izbora zanimanja na raspolaganju će imati i nekoliko novih smjerova, ukoliko Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske usvoji prijedloge koje su im srednje škole dostavile, kazali su direktori obrazovnih ustanova.

Novi smjerovi u srednjim školama: Male maturante u Srpskoj bi mogla dočekati ova zanimanja
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Tako bi se pred svršenim osnovcima mogla naći zanimanja monter suve gradnje moler i keramičar – kamenorezac, kuvar, konobar, ali i poslovno-pravni tehničar. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije i direktor Građevinske škole, ističe da su, u saradnji sa Privrednom komorom i Unijom poslodavaca za narednu školsku godinu predložili nekoliko deficitarnih zanimanja.

– Mi smo kao Građevinska škola predložili zanimanje monter suve gradnje – moler i keramičar – kamenorezac, to bi bila kombinovana zanimanja – rekao je Bajić.

Dodao je da u ta dva razreda planiraju da upišu po 12 đaka, jer, kako kaže, ovaj kadar je i te kako potreban tržištu rada.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ističe da đacima nakon završenog školovanja ova zanimanja pružaju mogućnost bržeg zaposlenja.

– Ovaj posao je dobro plaćen, poslodavcima je uvijek potreban radnik sa ovim zanimanjem, ali postoji i mogućnost da samostalno rade – kaže Bajić.

Suzana Švraka, direktorica Centra srednjih škola “Ivo Andrić” Prnjavor, ističe da su od naredne godine planirali upisati nova zanimanja – kuvar i konobar.

– Nismo dugo upisivali đake u ova zanimanja, sigurno nekoliko godina, tako da smo planirali da upišemo dva razreda od po 24 učenika – rekla je Švraka i dodala da se nada da će veliki broj učenika da se odluči da upiše ovo zanimanja.

– Budući da skoro pa sve lokalne zajednice muče muku upravo sa nedostatkom ovog kadra, nadamo se da će naši budući đaci znati to da prepoznaju, te će upisati ovo zanimanje – dodala je Švraka.

Da su nova zanimanja potrebna našem tržištu, smatra i Bojan Bakal, direktor Poljoprivredne škole Banjaluka, koji je kazao da su trenutno u procesu dobijanja određenih saglasnosti da u ponudi imaju smjerove tehničar nutricionista i fitofarmaceutski tehničar.

– Nadamo se da ćemo uspjeti da dobijemo potrebne saglasnosti, tako da bismo mogli imati nova zanimanja – rekao je Bakal.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija, rekao je da su već Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske uputili neke prijedloge zanimanja konkretno u njihovoj školi.

– Uglavnom je to ekonomska struka, a zanimanja su poslovno-pravni tehničar, ekonomski, bankarski, trgovački, poslovno-informatički smjer – dodao je Đurić.

Iz Ministarstava prosvjete i kulture Republike Srpke kazali su da oni trenutno razmatraju pristigle planove upisa koje su srednje škole dostavile, kao i zahtjeve za uvođenjem novih zanimanja.

– Do kraja marta ove godine, u skladu sa zakonom, donijećemo pravilnik o planu upisa učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj 2024/25. godini, kojim će se utvrditi broj učenika, odjeljenja, smjerova u gimnazijama, struka i zanimanja u stručnim i tehničkim školama – rekli su iz ovog ministarstva.

Dodaju da su u ovoj školskoj godini, a u skladu sa zahtjevima privrede, nova zanimanja tehničar za robotiku i CNC operater ona koja se sprovode kao ogled u tri škole u Republici Srpskoj, prenose Nezavisne novine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA