Evropski proces koče SDP BiH i SDA

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić smatra da govor komesara EU za proširenje i evropsku politiku Štefana Filea u Strazburu nije ništa novo i da je od ranije poznato da je provođenje odluke "Sejdić - Finci" uslov za dalje razgovore oko EU.

Evropski proces koče SDP BiH i SDA

"Tu se sada postavlja pitanje zašto to nije ranije riješeno i konkretno mogu odgovoriti da te procese koče, prije svega, iz SDP-a BiH u okviru `šestorke`, i SDA koja je u opoziciji. Oni ne prihvataju da se nađe kompromisno rješenje u skladu sa principom da svaki entitet odluči na koji će način birati svoje članove Predsjedništva BiH", rekao je Bosić Srni.

On je naglasio da sada ostaje da se vidi zašto oni koče taj proces, dodajući da vjerovatno postoje snage koje bi željele da im to pitanje služi za "raspakivanje" Dejtonskog sporazuma.

"Jednostavno, došlo je vrijeme da se definiše ko u okviru `šestorke`, ali i BiH u cjelini, ne želi da se nađe rješenje za to pitanje, a ne da se odgovornost za to fakturiše na sve političare i na sve strane", poručio je Bosić.

On je podsjetio da Republika Srpska ima politički konsenzus o tom pitanju i da čeka stvaranje političke volje u Federaciji BiH. Evropski komesar za proširenje Štefan File poručio je juče predstavnicima vlasti u BiH da kada je riječ o pitanju provođenja odluke "Sejdić-Finci" treba da budu razbijena dva mita.

"Prvo, nije tačno da će članice EU na kraju spustiti kriterijum za zahtjev za članstvo, ukoliko vlasti BiH nastave da bilježe neuspjehe u naporima da se postigne zajedničko rješenje. Drugo, isto tako je netačno da će oklijevanje u provođenju odluke `Sejdić-Finci` dovesti do pogodnije situacije nakon izbora, jer za takve izbore smatraćemo da nisu ispunili neophodne standarde. Rješenje je potrebno odmah", naveo je File u govoru pred Savjetom Evrope u Strazburu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA