Šta nas čeka u martu: Meteorolozi upozoravaju na saharski pijesak zbog kojeg će se činiti da je kiša prljava

  • BiH
  • 01. Mar 2024.

Početak marta obilježiće natprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine, ali uz kišne intervale i oblačnost u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Meteorolozi upozoravaju na saharski pijesak zbog kojeg će se činiti da je kiša prljava.

Šta nas čeka u martu: Meteorolozi upozoravaju na saharski pijesak zbog kojeg će se činiti da je kiša prljava

Sa jugozapada pristiže velika količina vlažnog i nestabilnog vazduha. Petak će započeti uz kišu, ali će se u podnevnim i poslijepodnevnim satima razvedriti. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema prognozi meteorologa sa BHMeteo.ba, najviše padavina se očekuje u Hercegovini i jugozapadu Bosne gd‌je se uz kišu rijetko može i javiti grmljavina. Najmanje padavina na istoku i sjeveroistoku Bosne. Ono što će biti nesvakidašnja pojava za sami početak marta jeste prašina, tačnije veća koncentracija saharskog pijeska u vazduhu te će zbog toga kiša i dalje biti prljava i žuta.

“Promjenjivo oblačno i nestabilno vrijeme zadržaće se i preko vikenda. Uz dnevni razvoj oblačnosti lokalno kratkotrajni naleti kiše ili pljuskovi. Najviše oblaka i padavina u Hercegovini i jugozapadu Bosne. U ostalim krajevima duži suhi i d‌jelimično sunčani intervali. Najstabilnije na sjeveroistoku i istoku BiH”, prognozira se.

Nastavljaju se visoke temperature za ovo doba godine. Bez mraza, a dnevne temperature prave proljetne od 16 do 21 stepen Celzijusa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Sudeći prema srednjoročnoj prognozi, do osmog marta se očekuju natprosječno visoke temperature zraka, u Bosni, minimalne temperature zraka kretaće se od tri do osam, u Hercegovini oko devet, a maksimalne u Bosni do 16 u Hercegovini do 19 stepeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA