Cijene hrane u Srpskoj ne prestaju rasti: Kilogram teletine 26 KM, bijelog hljeba 3,50 KM, čajne kobasice 24 KM…

Potrošačke cijene u Republici Srpskoj u januaru 2024. godine više su za 0,3 odsto u odnosu na prethodni mjesec, a za cijela tri procenta u odnosnu na isti mjesec lani.

Cijene hrane u Srpskoj ne prestaju rasti: Kilogram teletine 26 KM, bijelog hljeba 3,50 KM, čajne kobasice 24 KM…
FOTO: NADIANB/SHUTTERSTOCK

Upkos tome što inflacija u posljednjih nekoliko mjeseci ne bilježi više rekordne vrijednosti nego se kreće oko tri odsto na godišnjem nivou, evidentno je da cijene hrane svaki mjesec rastu. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku RS za januar ove godine, najveći rast cijena zabilježen je upravo u odjeljku hrane i bezalkoholnih pića.

“Posmatrano po odjeljcima namjene potrošnje u januaru 2024. godine u odnosu na decembar 2023. godine, indeks odjeljka hrana i bezalkoholna pića viši je za 0,9 odsto, alkoholna pića i duvan za 0,8 odsto, ostala dobra i usluge za 0,5, namještaj, restorani i hoteli viši su za po 0,3 odsto, a stanovanje za 0,1. Indeksi odjeljaka komunikacije, rekreacija, kultura i obrazovanje su nepromijenjeni. Odjeća i obuća su niži za 3,3 odsto, zdravstvo za 0,9, a prevoz je niži za 0,4 odsto”, saopšteno je iz Zavoda za statistiku RS.

Prema posljednjoj analizi za januar ove godine, prosječna cijena kilograma riže iznosi 4,10 KM, dok je kilogram bijelog hljeba od pšeničnog brašna oko 3,50 KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Od mesa je najskuplja teletina i kilogram košta 26KM, dok je kilogram svinjetine oko 13 KM, a pilećeg filea 12,40 KM.

Kilogram suvog svinjskog vrata je 23 KM, šunkarice 17,30 KM, a čajne kobasice u prosjeku oko 24 KM.

Kilogram svježe pastrmke u RS u prosjeku košta 12,50 KM, tvrdog žutog sira oko 15 KM, ulje oko 2,70 KM po litru, dok je cijena kilograma maslaca 32,50 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA