U subotu Zimske Zadušnice - ovo su običaji

Prve ovogodišnje Zadušnice, zimske, obilježavamo ove subote, 9. marta. Običaj nalaže da se tog dana obiđe i očisti grobno mjesto, upale svijeće, ali i posjeti crkva.

U subotu Zimske Zadušnice - ovo su običaji
FOTO: DepositPhotos

Simbolika Zadušnica ogleda se u prisjećanju na preminule, pa je važno da im upalimo svijeću, piše Glas. Ukoliko ne možete da odete na grobno mjesto, otiđite u crkvu i namijenite jednu svijeću za pokoj duše preminule osobe. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

https://www.glassrpske.com/lat/drustvo/vijesti/u-subotu-se-obiljezavaju-zadusnice-ovo-su-obicaji/511870

Na zadušnice u crkvu obavezno nosite kuvano žito, crno vino, svijeću za žito, svijeću za svakog preminulog ili jednu veliku svijeću za sve, spisak imena vaših preminulih dragih osoba, kao i, po svojim mogućnostima, novčani prilog za crkvu.

Nakon liturgije, u crkvi se služi parastos, nakon čega se ide do grobova pokojnika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Šta se nosi na groblje za Zadušnice?

Na grob se uvijek nosi svijeća, žito i crno vino. Neko nosi i keks, kafu, ili omiljene bombone ili pivo za pokojnika.

Žito, vino i svijeća na groblju nose se s posebnom namjenom.

Svijeća simbolizuje svjetlost Hristovu, žito podsjeća da “zrno tek kad umre rod donosi“, kako je govorio Isus Hrist. Žito će sveštenik preliti vinom koje označava Božije milosrđe koje će zacijeliti rane grijeha.

Vjeruje se da na zadušnice valja upaliti svijeće za pokojnike kako ne bi čitave godine “bili u mraku“. Mnogi misle da se i žito i hrana pripremaju za umrle, ali istina je da se ono daje okupljenima i prolaznicima koji će u molitvama spomenuti pokojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA