Prvi u svijetu: Pravo na abortus upisano u Ustav Francuske

Francuski parlament izglasao je danas unošenje prava na abortus u Ustav, što je prva takva odluka u svijetu, koju su pozdravile grupe za ženska prava kao istorijsku, a oštro su je kritikovali protivnici abortusa.

Prvi u svijetu: Pravo na abortus upisano u Ustav Francuske

Poslanici i senatori su velikom većinom podržali taj potez, sa 780 glasova za i 72 protiv u specijalnom zajedničkom glasanju dva doma parlamenta ispod pozlaćenih plafona Versajske palate, nedaleko od Pariza. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Aktivisti za pravo na abortus, okupljeni u centru Pariza, navijali su i aplaudirali dok je Ajfelova kula blistala u pozadini i prikazivala poruku "Moje tijelo - moj izbor". Rezultat glasanja objavljen je na ogromnom ekranu.

Pravo na abortus je šire prihvaćeno u Francuskoj nego u SAD i mnogim drugim zemljama, a ankete pokazuju da oko 80 odsto Francuza podržava činjenicu da je abortus legalan.

"Šaljemo poruku svim ženama: vaše tijelo pripada vama i niko ne može da odlučuje umjesto vas", rekao je premijer Gabrijel Atal poslanicima uoči glasanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Žene imaju zakonsko pravo na abortus u Francuskoj od 1974. godine. U to vrijeme, mnogi su kritikovali ovaj zakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA