Poreska uprava: Naplaćeno više od pola milijarde KM javnih prihoda

Poreska uprava Republike Srpske prikupila je za dva mjeseca ove godine na račun javnih prihoda Srpske 590 miliona KM, ili za 77,4 miliona KM, odnosno 15 odsto više nego u istom periodu prošle godine, izjavio je direktor Poreske uprave Srpske Goran Maričić.

Poreska uprava: Naplaćeno više od pola milijarde KM javnih prihoda

Maričić je naglasio da je nastavljen znatan rast prihoda u apsolutno svim segmentima. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je naveo da je naplata direktnih poreza u periodu januar-februar veća za 22 odsto, dok je naplata ostalih javnih prihoda i doprinosa veća za po 14 odsto, saopšteno je iz Poreske uprave.

Doprinosi su u prva dva mjeseca ove godine naplaćeni u iznosu od 389,1 milion KM, što je za 46,6 miliona KM više nego u istom periodu prethodne godine, pri čemu je naplata doprinosa za Fond PIO veća za 12 odsto, za Zavod za zapošljavanje i za Fond dječje zaštite veća je za 14 odsto, dok je naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja veća za 16 procenata.

Direktni porezi su u ovom periodu naplaćeni u iznosu od oko 112,5 miliona KM, što je za oko 20 miliona KM više nego u prva dva mjeseca prethodne godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Najveći rast u prva dva mjeseca ove godine ostvaren je kod poreza na dohodak koji je naplaćen u iznosu od 58,9 miliona KM, ili više za 10,5 miliona KM, odnosno 22 odsto, nego u periodu januar-februar prošle godine.

Rast naplate kod direktnih poreza bilježi i porez na dobit, koji je naplaćen u iznosu od oko 49 miliona KM, što je za 23 odsto više nego u uporednom periodu.

Kod ostalih javnih prihoda, u prva dva mjeseca naplaćeno je 88,3 miliona KM, što je za 10,7 miliona KM ili 14 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

U februaru je Poreska uprava naplatila 321,8 miliona KM javnih prohoda, što je za 49 miliona KM više nego u februaru prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA