Osuđeni na 6 godina zatvora: Sa bankomata u BiH skinuli 2,6 miliona maraka:

  • BiH
  • 05. Mar 2024.

Vrhovni sud FBiH je po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona objavio osuđujuću pravosnažnu presudu za dva ukrajinska državljana, Dmitro Boiko (42) i Oleksandr Zaitsev (61), zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom računarska prevara i izrekao im kazne zatvora u trajanju od po 6 godina i 10 mjeseci, saopšteno je iz Tužilaštva TK.

Osuđeni na 6 godina zatvora: Sa bankomata u BiH skinuli 2,6 miliona maraka:
FOTO: Depositphotos

Podsjećamo, oni su se optužnicom teretili da su krajem januara i početkom februara 2020. godine, sa još pet državljana Ukrajine, kao dio grupe za organizovani kriminal, u više kantona i gradova na području Federacije BiH, koristeći različite sofisticirane računarske alate i programe, pristupali bankomatima Sberbank BH dd Sarajevo na 24 lokacije sa kojih su preuzimali veće iznose novca, te sebi i drugim članovima grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 2.600.000 KM. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Boiko i Zaitsev su prilikom izvršenja krivičnog djela lišeni slobode u Bihaću, kada su sa bankomata pomenute banke neovlašteno podigli novac u iznosu od oko 100.000 KM. Novac je oduzet i vraćen vlasnicima.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u saradnji sa Federalnom upravom policije i drugim policijskim agencijama preuzelo istražne radnje za cijelo područje FBiH i vodilo istragu protiv ukupno sedam Ukrajinaca. Međutim, obzirom na to da je pet Ukrajinaca nedostupno pravosudnim organima u BiH, krivično gonjenje protiv pet članova grupe za organizirani kriminal je ustupljeno ukrajinskim agencijama za provođenje zakona i pravosudnim institucijama, piše Avaz.

Vrhovni sud FBiH je, nakon izricanja pravosnažne presude, osuđenima produžio mjeru pritvora do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora. Oni se nalaze u pritvoru od februara 2020. godine, te će im boravak u pritvoru biti uračunat u vrijeme izdržavanja kazne zatvora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA