Izložba fotografija Nemanjićkih manastira

U Muzeju Semberije u Bijeljini sinoć je otvorena izložba fotografija Željka Savića iz Novog Sada na kojima su prikazane srpske svetinje u Republici Srpskoj, Srbiji, na Kosovu i Metohiji i na Svetoj Gori.

Izložba fotografija Nemanjićkih manastira

U prikazu izložbe Natalija Maksimović je napisala da su fotografije usmjerene na detalj koji postaje relikvija, bilo da je riječ o bunaru Svetog Save, grbu Nemanjića utisnutom na fasadi, Dušanovom krstu ili fotografiji loze Svetog Simeona Mirotočivog.

Na fotografijama su drevni manastiri Lovnica, Papraća, Tavna, sve do Gračanice, Dečana i Pećke patrijaršije.

"Autor je uspio da prepozna srpsko ozračje, svjetlost sačuvanu u istoriji, a dragocjenu za našu budućnost, ako mislimo da je imamo", zapisala je Maksimovićeva.

Na otvaranju izložbe prikazan je i šestominutni dokumentarni film istog autora "Tragom Nemanjićkih manastira", sa svjedočenjem monahinje Teodore i Dragoljuba Popovića iz Gračanice o zatiranju srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji.

Direktor Muzeja Mirko Babić rekao je da, uz praznik Svetog Save, ova izložba simbolično otvara novu umjetničku sezonu institucije kulture u Semberiji.

Autor Željko Savić rekao je novinarima da je u ovom obliku izložba nemanjićkih manastira prvi put postavljena u Bijeljini i da je njegova želja da pokaže jedinstvo srpskih prostora od Republike Srpske, Srbije i Kosova i Metohije do Svete Gore, kroz očuvanje kulturne baštine i tradicije.

Srpski istoričar Drago NJegovan, jedan od recenzenata izložbe, rekao je da ona otvara veliku temu Nemanjića i opovrgava stav o mračnom srpskom srednjem vijeku koji je, zapravo, svijetli srpski srednji vijek.

Organizator izložbe je Ars akademija iz Novog Sada, u saradnji sa Muzejom Semberije. Multimedijalni umjetnik Željko Savić rođen je u Mostaru 1977. godine, od 2003. godine živi i stvara u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA