Prikupljeno 20 odsto više doza krvi

U Regionalnom centru za transfuzijsku medicinu u Bijeljini u prošloj godini prikupljeno je 3.900 doza krvi, što je 20 odsto više nego 2011. godine, izjavila je Srni načelnik ovog centra Snežana Gegić.

Prikupljeno 20 odsto više doza krvi

Ovaj centar pokriva potrebe 10 gradova i opština bijeljinske regije, kao i potrebe najtežih pacijenata sa ovog područja, koji se upućuju na liječenje u Banjaluku.

Gegićeva kaže da se 65 odsto uzete krvi iz Regionanog centra u Bijeljini šalje u Zavod za transfuziju u Banjaluci, gdje se troši najviše krvi i krvnih komponenti.

Prema njenim riječima, time se olakšava rodbini pacijenata, jer davaoci krvi više ne moraju da odlaze u Banjaluku, nego se krv uzima u bilo kojoj opštini, a potom se službeno transportuje u Banjaluku.

Gegićeva ističe da u Regionalnom centru za transfuzijsku medicinu u Bijeljini uvijek ima zaliha svih krvnih grupa.

Ona podsjeća da je prošle godine davaocima krvi vraćeno pravo na privilegije, odnosno na besplatnu zdravstvenu zaštitu za one koji su krv dali više od 10 puta, a mladi davaoci imaju besplatne usluge u zdravstvu u posljednjoj godini u kojoj su dali krv.

Prema njenim riječima, Regionalni centar za transfuzijsku medicinu u Bijeljini, opremljen na svjetskom nivou, ima pet doktora i edukovane tehničare, ali i problem neodgovarujećeg prostora za rad.

Centar radi u 120 metara kvadratnih nenamjenskih prostorija, a posao zahtijeva minimalno 500 metara kvadratnih.

Načelnik Regionalnog centra za transfuzijsku medicinu Snežana Gegić kaže da je problem radnog prostora trebao da bude riješen izgradnjom nove bolnice u Bijeljini, ali da su nakon odvajanja ove službe oni "izbačeni" iz projekta nove bolnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA