Stari su usamljeni, domovi su nedostupni

Broj starih u društvu Republike Srpske sve je veći, a njihov najveći problem je usamljenost, zaključak je okruglog stola koji je u Bijeljini organizovalo Društvo gerontologa Bijeljine.

Stari su usamljeni, domovi su nedostupni

Predsjednik Društva gerontologa Zorica Stepanović navela je da će 2050. godine stara populacija biti brojnija od mlade.

Ovo društvo je protekla tri mjeseca organizovalo redovan rad pet aktivista sa 25 starih lica kako bi saznali kakve su im potrebe i šta najviše muči tu populaciju.

Projekat je trebalo da traje šest mjeseci, ali grad je finansirao samo tri mjeseca rada aktivista na terenu.

"Zaključak koji smo postigli na okruglom stolu kao završnici projekta je da je najveći problem starih usamljenost. Oni žele i ovakvu brigu društva, a slične projekte u lokalnim zajednicama treba nastaviti", istakla je Stepanovićeva.

Ona je upozorila da se niko u lokalnoj zajednici organizovano ne bavi ovom populacijom, da su mladi okrenuti egzistenciji i radu, i da o njihovim starim i oboljelim nema ko da brine.

Mnogi od njih su, dodala je ona, potpuno sami, jer su im djeca u inostranstvu i nemaju neophodnu podršku porodice.

Stepanovićeva je rekla da u Bijeljini rade dva privatna doma za stare koji su skupi, kao i dva državna doma u Republici Srpskoj koji zbog cijene smještaja nisu dostupni većini stare populacije.

"Intencija društva je da se stara lica zbrinjavaju vaninstitucionalno, jer starima i jeste najudobnije u svom okruženju u svom domu i da su što duže aktivni", naglasila je Stepanovićeva.

Ona je zaključila da grad Bijeljina podržava pojačanu brigu o starim licima u lokalnoj zajednici, da je obezbijeđen prostor za rad kluba za njihovo druženje i da je namjera da taj klub preraste u dnevni centar za stara lica u Bijeljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA